EASi nõukogu jätkab probleemidele lahenduse otsimist 22. novembril

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi nõukogu kogunes koosolekule. Pildil hetk enne koosoleku algust. Enn Veskimägi, Kalev Lillo ja Tiit Reha.
EASi nõukogu kogunes koosolekule. Pildil hetk enne koosoleku algust. Enn Veskimägi, Kalev Lillo ja Tiit Reha. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu kogunes täna erakorraliselt, et saada ülevaade 58 projekti asjus, mille puhul kerkis üles riigiabi ergutava mõju puudumise kahtlus, EASi nõukogu koguneb täiendava analüüsi saamiseks 22. novembril.

Juhatus pakkus välja lahendused 37 projektile, veel 21 projektile mahus 6,7 miljonit eurot tuleb leida optimaalne lahendus, teatas .

«On häiriv, et probleemist teadasaamisest kuni ebaseadusliku riigiabi andmise praktika korrigeerimiseni kulus ebamõistlikult palju aega. Samuti on taunitav, et nõukogu ei informeeritud probleemist operatiivselt. Süsteemne töö selguse majja toomiseks algas alles juunikuus. Nüüd tuleb tööga edasi minna, et leida ettevõtjatele võimalikult valutud lahendused, mis võimaldaksid neil oma majandustegevusega jätkata,» kommentaaris EASi nõukogu esimees Cinzia Siig. «Kogu Euroopas võeti kriisiaastatel tarvitusele erakorralisi meetmeid, mis on aidanud kiirendada ettevõtete ja riikide raskustest väljatulekut,» kinnitas Siig.

EASi kontrollid tuvastasid  58 projekti mahus 8,5 miljonit eurot, mille osas on tuvastatud riigiabi reeglite rikkumise kahtlus. Euroopa Komisjoni määruse kohaselt peab antaval abil olema ergutav mõju, st tegevustega, mille jaoks toetust taotletakse, ei tohi olla alustatud enne abitaotluse esitamist. Juhul, kui abi saamise tingimuste vastu on eksitud, võib see kaasa tuua toetuse tagasinõudmise. Lisaks jätkub lahenduste otsimine kolmele projektile, mille puhul on välisauditid tuvastanud samalaadsed rikkumised summas 2 miljonit eurot.

Perioodi 2007-2013 struktuuritoetuse seadusest tulenevalt ei saa EAS järelkontrollis identifitseeritud toetuse saajaid ja projektide loetelu avaldada; avaldamisele kuuluvad hiljem lõpliku tagasinõudmise otsuse saanud projektide nimed.

EAS on alates 2007. aastast rahastanud 7462 projekti 698,6 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles