Juku-Kalle Raid: VEB fondi teemal aetakse häma

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid.
Juku-Kalle Raid. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni ridadesse kuuluv Juku-Kalle Raid kirjutas VEB fondi teemalises arupärimises peaminister Andrus Ansipile, et on sel teemal ainult häma kuulnud.

«Juba üle kümne aasta tagasi hakkasime ajalehes KesKus avaldama infot VEB fondi kohta, seetõttu võin kinnitada, et asjast sirge soti saamine on osutunud küllaltki raskeks. On seda tänaseni,» kirjutas Raid peaministrile.

«Siiani aetakse VEB fondi teemal mitmesugust ja erikarvalist häma. Et see segadus pole mingit toimivat lahendust leidnud, aga vastukäivaid selgitusi annavad mitmed VEB fondi lähistel toimetanud kodanikud, tekkis kiusatus paari asja täpsustada,» lisas ta.

Raid täpsustas, et küsimusi küsima ajendasid endise Eesti panga presidendi ja peaministri Siim Kallase vastused küsimustele VEB fondi kohta, mis kõlasid 5. oktoobril Kanal 2 uudistesaates «Reporter».

Kallas selgitas nimelt toona, et saatuslikuks sa toonane Eesti poliitiline otsus mitte osaleda Nõukogude Liidu välisvõla maksmises. «Venemaa külmutas kõik need aktivad, need varad, mis kuulusid eestlastele ja Eesti ettevõtetele, kui öeldi, et te ei maksa Nõukogude Liidu välisvõlga, me ei maksa teile, ei täida kohustusi,» kirjeldas Kallas toonast olukorda.

«Selleks me leiutasime niisuguse asja, mis on täiesti seaduspärane ja panganduspoliitikas rakendatud instrument – VEB fond,» rääkis Kallas.

«Mina olen veendunud ja täna veel rohkem veendunud, et kõik mis selle VEB fondiga on tehtud, on olnud vastavalt nendele seadustele, mis tollal vastu võeti, vastavalt nendele kokkulepetele, mis tollal tehti, ja seda on kinnitanud lõputud komisjonid, kes on seda uurinud. No palju võib?» arutles Kallas.

Lisaks Venemaale viitamisele heitis Kallas varju VEB fondis külmutatud sadade miljonite kroonide väärtuses sertifikaatide omanikele.

«Need sertifikaadid olid vabalt kaubeldavad. Olid spekulandid ja on spekulandid, kes ostsid neid sertifikaate kokku. Ja eestlased, sugugi mitte venelased, kes arvasid, et nad mingi trikiga saavad äkki Venemaalt raha kätte,» rääkis Kallas.

Eurovoliniku sõnul on sertifikaadiomanike uus plaan pärast seda, kui selgus, et Venemaalt raha kätte ei saa, pressida see välja Eesti Vabariigi käest.

«Selleks on mängus advokaadid, kellele makstakse, seetõttu sellega tegeletakse. Tahetakse asi selleni viia, et Eesti Vabariik maksaks,» kirjeldas Kallas. «Kui Eesti Vabariik maksab või ei suuda sellele vastu seista, siis on Eesti Vabariik osalenud Nõukogude Liidu välisvõla kustutamises,» lisas ta.

Raid nimetas Kallase jutu «niivõrd imelikuks», et pidas vajalikuks küsida selle kohta Siim Kallase pikaajaliselt kaaslaselt Reformierakonnas, peaminister Andrus Ansipilt. Mida Raid küsis ning mida peaminister vastas, on võimalik leida siit.

Samad Siim Kallase vastused Kanal 2 «Reporterile» ning eurovoliniku napid vastused ülejäänud ajakirjanikele ajendasid täna algatama ajakirjanik Toomas Kümmelit kirjakampaaniat, millega ta loodab panna Kallase VEB fondi saagas tänavu ilmnenud uute dokumentide teemal põhjalikumaid vastuseid andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles