Ansip: VEBi segaduse tingis Venemaa

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Arno Saar / Õhtuleht

VEB fondi sertifikaadiomanikest ärimeeste ilmajätmises sadadest miljonitest kroonidest ei ole süüdi Eesti riik, vaid Venemaa, leiab peaminister Andrus Ansip.

Valitsusjuht kirjutas eilses vastuses riigikogu liikme Juku-Kalle Raidi arupärimisele, et Venemaa teavitas Vnešekonombankis olnud Eesti firmade kontode külmutamise sidumisest välisvõla-otsusega juba 1992. ja 1993. aastal, vastavalt keskpanga kirjas ja valitsustevahelistel läbirääkimistel.

Täpsemalt külmutati Balti Ühispanga ja Põhja-Eesti Aktsiapanga kontod Vnešekonombankis ehk Nõukogude Liidu, hilisemas Venemaa Välismajanduspangas. See eri andmetel ligi miljard krooni tõsteti nõuetena ümber selleks tarbeks loodud VEB fondi, et pangad saaksid edasi tegutseda. Nõuete omanikud said aga vastu sertifikaadid, mille üks kroon vastas ühele kroonile fondis, ning ootavad tänaseni fondi kinni jäänud raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles