Paet hindab Eesti-Vene piirilepete konsultatsioone konstruktiivseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aasta suvel riigikogus vastu võetud Eesti-Vene piirileping.
2005. aasta suvel riigikogus vastu võetud Eesti-Vene piirileping. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti ja Venemaa välisministeerium alustasid täna Moskvas toimunud kohtumisel piirilepete konsultatsioone, välisminister Urmas Paeti hinnangul oli esimene kohtumine konstruktiivne.

«Meie ühine tahe on jõuda tulemuseni ehk mõlemat riiki rahuldavate piirilepingute jõustumiseni,» ütles Paet välisministeeriumi teatel. Tema sõnul toimub konsultatsioonide järgmine voor veel enne selle aasta lõppu.

Konsultatsioonide alustamiseks tegi valitsusele oktoobri algul ettepaneku riigikogu, et leida võimalusi piirilepingute sõlmimiseks. «Eesti huvides on selle eesmärgini jõuda, sest riikidevahelises suhtluses on tavaks, et riigid on omavahelise piiri fikseerinud piirilepinguga. Eesti ja Venemaa ei peaks siin olema erand,» ütles Paet ja lisas, et konsultatsioonide käigus ei kavatseta muuta piirijoont, mis sisaldus 2005. aastal kokkulepitud piirilepingutes.

Eestit esindavad konsultatsioonidel välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ning Eesti suursaadik Moskvas Jüri Luik.

Eesti ja Venemaa välisminister allkirjastasid piirilepped 2005. aasta 18. mail ning riigikogu ratifitseeris need sama aasta 20. juunil. 2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi, leides, et riigikogus ratifitseerimisseadusele lisatud preambul võimaldab esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.

Tänavu septembri algul teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et Venemaa on valmis alustama taas Eestiga piirilepingute sõlmimise üle läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles