Paet: Eesti-Vene piirileppele kirjutatakse uus sissejuhatus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet ütles, et tänastel Eesti-Vene piirileppe kõnelustel jõuti ühiselt arusaamisele, et piirileppele tuleb koostada uus sissejuhatus, mis sobib mõlemale riigile.

«Jutt käib selle üle, et leida ühine sõnastus piirilepete sissejuhatuse jaoks, mida mõlemad pooled aktsepteerivad ja on valmis oma käe sinna alla panema,» ütles Paet pressikonverentsil.

Paet selgitas, et Eestis on tavaks küll rääkida piirilepete preambulist, kui tegelikult on sama asja kohta olemas sõna «sissejuhatus».

«Kui te kujutate ette piirilepete teksti, siis see hakkab pihta peatükkidega, mis kirjeldavad piirijoone kulgemist. Jutt käib tekstist, mis on enne seda ja annab poliitilise raamistiku, sissejuhatuse kogu teemasse,» selgitas Paet.

«Piirijoone kulgemise osas arutelu ei toimu, siin ei ole midagi muutunud hoiakutes võrreldes 2005. aastaga, kui need kokku lepiti,» kinnitas Paet.

Ta viitas, et riigikogu tegi valitsusele ettepaneku taasalustada konsultatsioone Vene poolega, soovitades saavutada piirilepete jõustumine, pidades silmas Eesti õiguslikku järjepidevust. «See on raam, mille sees me Vene poolega läbi räägime,» lisas välisminister.

Millal kokkuleppeni jõutakse, ei soovinud välisminister ennustada, kuid uskus, et kunstlikult keegi protsessi venitama ei hakka, kuid ülemäära pole mõtet ka kiirustada. Ta lisas, et sel aastal toimub järgmine voor, mil juba konkreetsemalt sõnastust arutatakse. «Ma ei oska ette öelda, mitut konsultatsioonide vooru on tarvis, et leppeni jõuda, mõni ikka.»

«Meie esindajad täna konsultatsioonidel väga selgelt kuulsid ja tunnetasid Vene poole tahet selle protsessiga edasi liikuda, et tulemuseni jõuda,» kinnitas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles