Bambus: Tartu rahuleppele viitamine piirilepingus pole aktuaalne

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir.
Eesti-Vene piir. Foto: Internet

Eesti-Vene piirilepete konsultatsioonidel Eesti delegatsiooni juhtiv välisministeeriumi asekantsler Lauri Bambus ütles, et Tartu rahuleppele viitamine uues lepingus ei ole ilmselt aktuaalne.

«Võime seda teemat avada erinevate tahkude kaudu, kuid ma usun, et Tartu rahu leppe sissetoomine mingisse konkreetsesse lepingusse ei ole kõige aktuaalsem sellepärast, et me räägime hetkel piirilepingust kui ühest kahepoolsest lepingust paljude teiste kahepoolsete lepingute seas. Ühegi teise lepingu puhul ei ole me ka rääkinud mingi teise lepingu sissetoomisest,» sõnas Bambus. «Aga ma saan aru, et see on meile väga oluline, nii et me püüame leida lahendusi, mis võiksid sobida.»

«Nii Vene kui Eesti pool kaalub võimalikke variante, kus muudatusi võiks teha, eelkõige ehk tõesti preambulis,» sõnas Bambus Postimehele pärast täna Moskvas toimunud piirileppe konsultatsioonide esimest vooru. Tema sõnul täna võimalikust sõnastustest täpsemalt ei räägitud, selle juurde tullakse järgmistel kordadel.

Järgmised konsultatsioonid peaksid toimuma veel sel aastal. Bambus arvas, et järgmisele kohtumisele minnakse juba oma ettepanekutega sissejuhatuse sõnastusele.

«Mõlemal osapoolel on huvi, et omada kahe riigi vahel korralikult markeeritud riigipiiri,» ütles Bambus ja uskus, et seekord jõutakse konsultatsioonide tulemusel nii kaugele, et nii Venemaa kui Eesti parlamendid lepingud ratifitseerivad.

«Meil on väga hea meel, et saame praegu seda teemat arutada, seda enam, et Venemaa on ettepaneku teinud kõnelusi taasalustada,» kordas Bambus.

2005. aastal allkirjastatud Eesti-Vene piirileping jäi Venemaal ratifitseerimata seetõttu, et Eesti riigikogu lisas lepingu jõustamisel sellele preambuli, milles märgiti, et piirileping muudab osaliselt 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga sätestatud riigipiiri joont, kuid ei mõjuta ülejäänud Tartu rahulepingut ega määra piirilepinguga mitteseotud kahepoolsete küsimuste käsitlemist. Venemaa teatas vähem kui kuu hiljem, et võtab oma allkirja piirileppelt tagasi põhjendusel, et preambul võimaldab esitada Venemaale territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles