Kohus mõistis Lauri Vitsuti õigeks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Vitsut oma büroo ees.
Lauri Vitsut oma büroo ees. Foto: AFP / Scanpix

Harju Maakohus mõistis täna Lauri Vitsuti talle usaldatud ja tema korralduses oleva võõra vara omastamises ning ametiisikuna ametiseisundit kuritarvitades suureulatuslikus võõra vara riisumises õigeks.


Põhja ringkonnaprokuröri Stella Veberi esitatud süüdistuse järgi tegi Lauri Vitsut AS Epikart (endise nimega AS Artmiks) juhatajana 2000. aastal aktsiaseltsi nimel piiramatult ja kontrollimatult mitmesuguseid tehinguid OÜ-ga Nekton Kaup, mille omanik ja juhatuse liige ta ise oli, teatas Harju maakohus.

Näiteks vormistati Epikarti ja Nekton Kauba vahel mitu tööettevõtulepingut, mille eest Epikart kandis Nekton Kauba arvele erinevaid summasid. Tegelikkuses teenuste üleandmist ei toimunud. Samuti esitas Nekton Kaup Epikartile fiktiivseid müügiarveid, mille eest viimane raha üle kandis.

Kohtu hinnangul ei leidnud tõendamist, et Vitsut jättis suures ulatuses sularaha kokku summas Epikarti kassase kandmata, pöörates selle ebaseaduslikult enda või kolmandate isikute kasuks. Seega tuli ta ametiseisundi kuritarvitamise teel võõra vara riisumises õigeks mõista.

Kohus tuvastas ka, et Artmiks ja Nekton Kaup vahel 2000. aasta 17.,.22. ja 27. novembril sõlmitud tööettevõtulepingud ning AS Artmiks ja OÜ Falkotrend vahel 2000. aasta 1.detsembril sõlmitud tööettevõtuleping on seadusega vastuolus ja seetõttu tühised. Tühisel tehingul ei ole mingeid õiguslikke tagajärgi.

Kuna tsiviilõiguse 2000. aasta novembris-detsembri kehtinud sätete kohaselt ei ole need tehingud kehtivad, ei saa Vitsutile inkrimineerida vara käsutamise õiguse ebaseaduslikku ärakasutamist, mistõttu ei ole Vitsutile süüksarvatavad teod alates 2007. aasta 15. märtsist enam kriminaalkorras karistatavad ning Vitsut tuleb ametiseisundi kuritarvitamise süüdistuses õigeks mõista.

Riik peab hüvitama Vitsutile õigusabi kulud 141 600 krooni eest. Ka ekspertiisikulud, koopiakulud ja määratud kaitsjale makstud tasu jäetakse samuti riigi kanda.

AS Epikart (pankrotis) tsiviilhagi summas 624 250 krooni jäetakse läbi vaatamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles