Head aega ja tere!

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Miks Marleen uhke kõrvitsa tõi ja miks me ilusa laua katsime, küsis Rukkilille lasteaia Liblikate rühma õpetaja Ly Grišakov eile plastroogadega pidulaua ümber askeldanud mudilastelt. «Sest on halloween,» vastasid Liblikad kui üks mees.

Muidugi teadsid nad sedagi, mida see eestlastele üsna võõras tähtpäev tähendab. Sel päeval öeldakse suvele head aega ja talvele tere ning hingedele pannakse kõrvitsatesse küünlad põlema, seletasid lapsed üksteise võidu.

Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi järgi on oktoobri viimasel päeval, õigemini selle õhtul tähistatav halloween lühenenud nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows’ Even, kusjuures Hallow tähendab vanainglise keeles pühakut). Halloween on oma pika ajaloo tõttu kombinatsioon paljudest traditsioonidest, millest tähtsamad on vana keldi püha Samhain, pühakutepäev ja hingedepäev. Samhain on keldi uusaasta ehk suvelõpp, mida tähistati pidulikult oktoobri lõpus, kui karjused mägedest jälle alla tulid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles