Ilves: väliseestlaste abi kodumaale on hindamatu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvariided.
Eesti rahvariided. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves tunnustas tänasel Välis-Eesti organisatsioonide suurkogul nende tegevust ja tõdes, et väliseestlaste abi kodumaal on hindamatu.

«Me ei saa kuidagi mõõta, ammugi rahasse ümber arvestada seda tuge, mida Rootsis, Kanadas, Ameerika Ühendriikides ja mujal elavad eestlased osutasid pea poole sajandi vältel oma ikestatud kodumaale jäänud sugulastele ja tuttavatele,» rääkis president Tallinnas peetud Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu suurkogul.

Ilvese sõnul ei ole pärast iseseisvuse taastamist kadunud mujal maailmas tegutsevate Eesti organisatsioonide olemise peamine ja kooshoidev mõte, kuigi nii ühine missioon kui ka ülesanne on täna hoopis teistsugused, kui olid 20, 30 või 60 aastat tagasi.

«Vabadus on kätte saadud, aga eestlase laiem olemuslik küsimus jääb ikka meid vaevama ja kummitama: et eestlane, elagu ta kodumaal või kodunt kaugel, kannaks edasi meie meelt ja meie keelt. Et ta hoiaks elus seda maailma, seda kultuuri, mille nimeks «Eesti»,» kõneles riigipea.

President tegi oma sõnavõtus ettepaneku, et iga eestlane võtaks omaks suhtumise, elagu ta siis Kanadas, Saksamaal, Ameerikas või Rootsis, Soomes ja Belgias, Iirimaal või Suurbritannias, jääda oma emade ja isade maa patrioodiks, oma ajaloolise kodumaa saadikuks.

«Arvukas teistes riikides elav kaasmaalaskond on iga riigi ja rahva rikkus,» rõhutas president Ilves. Seeläbi saab kaitsta Eesti riigi ja rahva huve ja end muule maailmale tuttavamaks teha.

President tunnustas enam kui pool sajandit tagasi asutatud Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu organisatsiooni keskse rolli eest väljaspool kodumaad elavate eestlaste koostöö korraldamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles