Sotsiaalteadlane: valitsuse ebakindlus raskel ajal iivet ei suurenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinud..
Vastsündinud.. Foto: Reuters / Scanpix.

Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar ütles, et segased ajad majanduses võivad pigem tuua kaasa iibe languse, sest valitsuses ei ole kindlat positsiooni selles osas, et ka ebakindlatel aegadel lastega peresid toetatakse.

Ainsaar tõi välja, et kindlasti soodustab vanemahüvitis parema sissetulekuga inimeste lastesaamist ning nagu hiljutine Praxise uuring näitas ka numbrite abil, on jõukamatel inimestel laste arv kasvanud ja kel väiksem palk, püüavad enne raha teenida.

Eesti kahes suuremas pangas - Swedbankis ja SEB-s aasta jooksul 14-16 protsendi võrra kasvanud lapsesaajate hulka kommenteerides ütles Ainsaar: «Nende kahe panga kohta võib küll öelda, et lapsesaamine nende töötajate hulgas on märkimisväärselt kasvanud. Eksimine võib tekkida vaid sel juhul, kui pangad pole vahepeal naistöötajaid juurde võtnud, aga kui töötajate struktuur on sama, mis möödunud aastal, näitab see selgelt kasvu.»

Järeldusi, mis põhjusel see muutus tekkinud, on aga Ainsaare sõnul keerulisem teha. «Kui pank on endale just õiges vanuses noori naisterahvaid tööle võtnud või nad on ka juba mõnda aega seal töötanud, siis lihtsalt vanuseliselt võis praegu tekkida efekt, et neil on õige aeg lapsi saada,» arutles ta.

Ainsaare hinnangul ei pruugi pere kasvatamisele suundumise kasv olla tingitud rasketest ja segastest majandusoludest, mille tõttu pangatöötajad kardaksid töö kaotamist.

«Muidu on tendents pigem vastupidi: majanduslikult ebakindlatel aegadel inimeste kindlustunne väheneb ja see mõjutab nende lapseplaneerimise soovi, sest laps toob juurde majanduslikke riske,» rääkis Ainsaar.

Tema sõnul on küll sotsiaalpoliitikud spekuleerinud, et sellises ebakindlas tööturu situatsioonis võivad noored teha otsuse lapsesaamise kasuks, lootes vanemahüvitisele, mis on lapse sünni puhul algul abiks. «Kardan, et päriselus inimesed mõtlevad siiski pikemalt ette, kui vaid selle lühikese vanemahüvitise aja peale.»

Ainsaar ütles, et seda, kuidas majanduskriis sündimust mõjutab, näeme aasta pärast. «Minu kartus on, et mõju on iibele pigem negatiivne. Kui meil oleks valitsuse positsioon kindel, et igal juhul lastega peresid toetatakse ka ebakindlatel aegadel, siis see võib-olla aitaks, aga meil on ka valitsuse ju arutelud, et kui vaja kärpida, kas midagi võiks võtta perepoliitikast. See kindlasti iivet ei suurenda,» lausus teadur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles