Imbi Paju raamat kui psühhoanalüüs

, psühhiaater, psühhoterapeut, semiootik ja teabekirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Imbi Paju 
Soome lahe õed. Vaadates teiste valu
Hea Lugu 2012, 248 lk
Raamat Imbi Paju Soome lahe õed. Vaadates teiste valu Hea Lugu 2012, 248 lk Foto: Repro

Tunnistan, et olen Imbi Paju raamatust «Soome lahe õed» saanud palju. Lisaks sõja ja alistamismustrite kirjeldamisele annab see raamat inimlikku tuge, n-ö reaalset teraapiat, mida rahuaja stabiilne elukeskkond pakub tavaliselt ainult psüühilistesse raskustesse sattunuile.

On haruldane, kuidas kirjanik, kes ise pole sõda kogenud, suudab süüvida sõjaeelsesse ja sõjaaja olukorda. Just nagu kingitust tehes on ta meile, lugejatele, vahendanud paatosest vaba inimelu äärmustesse viidud karmi tõelisust, mida sõda, okupatsioonid, vägivald, julmus, reetmine võivad  inimesega teha. Lugedes seda raamatut, tajud elu väärtust  ja armulikkust, sest meie saame elada rahu ajastul.

Imbi Paju teose eetos ületab sensatsiooni taotleva ajakirjandusliku kavaluse. Ja just tänu sellele ta suudabki vahendada lugejale inimelu haavanud julmust teraapilisel kombel. Lugejale näidatakse, kuidas hoida kinni olulisest – moraalsest elu toetavatest väärtustest – ja seda ka kõige raskemates olukordades, kuhu inimene terrori tõttu võib sattuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles