Mitte üliinimene, aga sai hakkama

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai
Vello Pettai Foto: Sille Annuk

Ameeriklased ootasid Barack Obamat presidendiks valides midagi erilist, ja ehkki muutusi tingis pigem keskkond, ei olda temas ka pettunud, rääkis TÜ riigiteaduste instituudi juhataja Vello Pettai.

Barack Obamast sai USA esimene mustanahaline president. Vaadates tagasi tema ametiajale, siis kuivõrd on see asjaolu tema töös, edus ja ebaedus rolli mänginud?

Tal oli lihtsam läbi lüüa, sest taheti midagi uut. Talle pandi suuri ootusi ja lootusi – et raskel ajal peab üks imeline inimene asuma riiki juhtima. Nahavärv ei mänginud rolli, samamoodi vaatas rahvas 1933. aastal Franklin Roosevelti poole: tulge ja päästke meid! Lisandus inimlik aspekt, esimene mustanahaline, üldse tema elulugu – üksikema kasvatatud, noorena välismaal elanud... Kõik see tegi ta eriliseks, mida ta oskas hästi kampaanias ära kasutada. Kandideerides presidendiks, kehastas ta juba oma looga muutusi ning seadis lati kõrgele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles