Kalle Muuli: Maagide salaplaan

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Silves 1992. aasta sügisel.
Tiiu Silves 1992. aasta sügisel. Foto: filmiarhiiv

Laari valitsus oli just lõpetanud oma esimese erakorralise nõupidamise mässava Kaitseliidu taltsutamiseks, kui juba ootas ukse taga järgmine hiiobi sõnumi tooja. See oli Eesti Panga asepresident Bo Kragh. Tal oli kaks pakilist muret: kommertspangad kukuvad kohe kokku ja reformirubladest tuleb kiiresti lahti saada.

Keskpank oli rahareformi ajal kokku kogunud üle 2,2 miljardi rubla ja peaminister Tiit Vähi oli Venemaaga sõlminud kokkuleppe, mille kohaselt oleks tulnud need algselt umbes 16 miljonit dollarit väärt rublad tasuta ära anda.

See kokkulepe jäi õnneks täitmata. Venemaa ei liigutanud rublade kättesaamiseks lillegi ja Eesti Pank ei tahtnud rublasid niisama ära anda. Vastutasuks lootis keskpanga president Siim Kallas välja kaubelda hüvituse 1992. aasta kevadtalvel endisesse NSV Liidu välismajanduspanka jäänud Eesti ettevõtete raha eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles