Reporter.ee: politsei sai kätte «demokraatia tagamise masina»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõne nädala eest Austriast Eestisse jõudnud veekahuriga käisid julgestuspolitseinikud eile  Harjumaal Raasikul kätt harjutamas.
Mõne nädala eest Austriast Eestisse jõudnud veekahuriga käisid julgestuspolitseinikud eile Harjumaal Raasikul kätt harjutamas. Foto: Raigo Pajula

Eesti politsei sai kätte uue veekahuri, mis kannab tootja veebilehel uhket nime - «Demokraatia tagamise masin».


Kõlav nimetus vihjab aga lihtsalt sellele, et rahutuste rahumeelseks laialiajamiseks mõeldud veekahuri näol ei ole tegemist sõjamasinaga. Otse vastupidi - külma veega ülekastmine tekitab pigem ebamugavust kui vigastusi, vahendas Reporter.ee.

Austrias eritellimusena tuletõrjeauto põhjale valmistatud sõidukit tutvustab

Masina hind on 9 miljonit Eesti krooni.

«Ta on vandalismikindel,» ütles politseidirektor Tarmo Miilits. «Ta klaasid on kuulikindlad ja see masin suudab ise ennast kustutada. Ta suudab juhtida erinevaid veejugasid ette, taha ja külgedele.»

«Samuti on võimalik selle masinaga vett võta nii trassist kui ka looduslikest veekohtadest,» lisas Miilits.

Sõidukit ei ole võimalik inimjõul ümber lükata ega sellele paigaldatud kahureid jõuga lahti kangutada. Autole on paigaldatud videokaamerad, mille pilt salvestatakse. Salongis istuvatel politseinikel on auto ümber toimuvast 360-kraadine ülevaade.

Kõrvaldamaks teele paigaldatud takistusi, on masina eesosas spetsiaalne sahk.

«Ta võimaldab vett ja värvivat ainet omavahel segada. Märatsevad rahvahulka on võimalik märgistada, et hiljem saaks neid märatsejaid linna pealt tabada,» märkis Miilits.

Vajadusel on Eesti politsei võimeline appi minema ka meie lähinaabritele. Rahvusvaheline koostöö selles vallas on tavaline.

Võimsat veekahurit filmida ei lubata, sest Miilitsa sõnul võivad pahatahtlikud inimesed seda kurjasti ära kasutada.

Võimsa veekahuri jõudmist Eestisse ei saa aga politseidirektori sõnul kohe kuidagi seostada aprillirahutuste aastapäevaga. «Ma kinnitan, et politseil täna puudub igasugune informatsioon võimalike vägivallaaktide suhtes aprillis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles