Made: Putin tuletas NATO-le meelde selle esmaseid ülesandeid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO tippkohtumine.
NATO tippkohtumine. Foto: AFP / Scanpix

Diplomaatide Kooli asedirektor Vahur Made leidis, et just Venemaa kallaletung Gruusiale eelmisel suvel tuletas NATO-le meelde organisatsiooni trans-atlantilist iseloomu ning organisatsiooni algusajal pööratud suurt tähelepanu Euroopa julgeolekule.

Eurooplased tajusid ohtu, mis tuleb, kui NATO põhiolemus minevikku koab, tõdes Made ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Riigikogu väliskomisjoni esimees ning endine kaitseminister Sven Mikser jäi seisukohale, et NATO peab ikkagi ka globaalset rolli täitma, kuna Külma sõja ajal ümber Venemaa loodud erinevatest lepinguorganisatsioonidest nagu näiteks Bagdadi pakt või CENTO, on vaid NATO ajahambale vastu pidanud.

Presidendi julgeolekunõunik ja endine kaitseminister Indrek Kannik, leidis, et just viimastel aastatel on NATOs uuesti hakatud rääkima kollektiivkaitsest ja artikkel viiest, juba enne eelmise asta Augustisõda.

Made rõhutas, et NATO suudab jätkuvalt efektiivselt kaitsta oma liikmed nn. mõistliku vaenlase vastu, aga jääb veidi hätta, kui vaenlane hakkab irratsionaalselt lähtuma oma ambitsioonidest.

Mikser lisas, et suurem osa paariariike on õnneks üsna ratsionaalse mõtlemisega.

Kaitseuuringute keskuse teadur Kaarel Kaas tõdes, et organisatsiooni siht pole vast hetkel nii selge kui Külma sõja perioodil.

NATO laienemise peatumise hirmu kohta leidis Vahur Made, et Gruusia konflikt näitas organsatsioonile ilmekalt, et mida laiem on NATO, seda laiem on maailmas turvaline territoorium tervikuna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles