Luts sai kõvasti sugeda

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kewade» esimene arvustus ilmus 6. novembril 1912 Postimehe esiküljel gooti kirjas. Avaldame selle muutmata kujul siinsamas allpool tänapäevases kirjas.
«Kewade» esimene arvustus ilmus 6. novembril 1912 Postimehe esiküljel gooti kirjas. Avaldame selle muutmata kujul siinsamas allpool tänapäevases kirjas. Foto: DEA

6. novembril 1912 ilmus Postimehe esiküljel väike arvustus Oskar Lutsu trükivärske «Kewade» kohta. Kriitikud ei osanud arvata, et sellest teosest saab mitme põlve lugejate lemmik ja eesti kultuuritammiku võimsaimaid puid.

«Kewade» tõrudest on võrsunud lisaks kirjandusteostele loomingut nii teatrilaval mängimiseks ja kinolinal näitamiseks kui ka kunstisaalides ja koduseintel väljapanekuks.

Lugejate ette tõi «Kewade. Pildikesed koolipõlwest» esimese osa sada aastat tagasi novembris Eesti Kirjastuse-Ühisus Postimees. Kui Luts nägi, et tema oma kulu ja kirjadega ilmunud raamatut osteti kallist hinnast hoolimata, andis ta peagi trükki «Kewade» teise osa. Selle üllitas aastal 1913 Tartus osaühisus Noor-Eesti Kirjastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles