NATO harjutus toob Eesti kohale hävituslennukid

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude hävitaja F-16 Fighting Falcon..
USA õhujõudude hävitaja F-16 Fighting Falcon.. Foto: AFP / USAF / Scanpix.

NATO viib teisipäeval Balti riikide õhuruumides läbi oma seni suurima siin piirkonnas korraldatud NATO õhuturbeharjutuse, kavas on ka ülelend Tallinnast.


Selle eesmärk on harjutada NATO liikmesriikide õhuvägede koostööd, lihvida õhuturbe- ja õhukaitseoperatsioonide protseduure ning süvendada Balti riikide seotust NATO integreeritud õhukaitsesüsteemiga NATINADS, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul näitab teisipäevane harjutus, et NATO suudab tegeleda kõikvõimalike intsidentidega kogu alliansi õhuruumi ulatuses.

«Praktiline valmidus Balti riikide õhuruumis selliseid harjutusi läbi viia kannab endas ka tugevat poliitilist signaali, et NATO 60. juubeliaastal on iga liikmesriik võrdselt tähtis osa kogu alliansi julgeolekuruumist,» ütles Aaviksoo.

Harjutusest võtavad osa Ameerika Ühendriikide, Poola ja Taani hävituslennukid F-16, Tšehhi õppelennukid L-159, Leedu õppelennukid L-39, Eesti transpordilennukid An-2, USA tankurlennukid KC-135 ning NATO lennupõhise eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise (AWACS) lennuk E-3A.

Õppuse lennutegevust koordineeritakse ning lennukeid sihitatakse nii Leedus Karmelavast asuvast Balti riikide ühisest kontrolli- ja juhtimiskeskusest kui ka Ämaris paiknevast Eesti õhuväe juhtimispunktist. Mitmed harjutuse etapid viiakse läbi ka Eesti õhuruumis asuvatel treeningaladel.

Õppuse käigus peaks Ameerika Ühendriikide hävituslennukid F-16 lendama 7. aprillil Tallinnast üle.

Teisipäevane harjutus on jätk eelmise aasta 21. oktoobril Eesti, Läti ja Leedu kohal korraldatud esimesele sellelaadsele üritusele. Edaspidi muutuvad sellised harjutused regulaarseks.

NATO liikmesriigid turvavad Balti riikide õhuruumi alates 2004. aasta aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles