Eestit külastas NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindral Sir Richard Schirreff ja kaitseminister Urmas Reinsalu kätlemas täna kaitseministeeriumi aulas.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindral Sir Richard Schirreff ja kaitseminister Urmas Reinsalu kätlemas täna kaitseministeeriumi aulas. Foto: Kaitseministeerium

Eile ja täna Eestit külastanud NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindral Sir Richard Schirreff kohtus kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega, kellega arutas NATO õppuseid ja operatsioone.

Kaitseminister Reinsalu rääkis Sir Schirreffiga Ämari Lennubaasis peetavast NATO õppusest Steadfast Juncture, mille läbiviimise toetamise eest kindral Eestit tunnustas.

«Eesti soov on, et taolisi õppusi korraldataks regulaarsemalt. Need on väga olulised, et tagada NATO riikide vägede koostöövõime ka pärast Afganistani missiooni lõppemist 2014. aastal,» ütles Reinsalu.

Minister arutas Sir Schirreffiga ka NATO Afganistani missiooni tulevikku. Kaitseministri sõnul on Eesti põhimõtteliselt valmis panustama Afganistani ka pärast 2014. aastat.

Eile kohtus Sir Schirreff Kaitseväe peastaabis kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega, kellega arutas Balti õhuturbega seotud küsimusi ja NATO ülesandeid Afganistanis pärast 2014. aastat.

Kindral Schirreff ja brigaadikindral Terras tõdesid, et liitlased on saavutanud ISAFi operatsiooni käigus silmapaistva koostöövõime ning NATO edasiste õppuste programm peab toetama liitlaste koostöövõime säilitamist ja arendamist.

Samuti andis Sir Schirreff täna Balti Kaitsekolledžis loengu «Heaolu, stabiilsus, julgeolek ja juhtimine», milles kõneles lähiaastatel Euroopa Liidu ja NATO ees seisvatest väljakutsetest. «Euroopa Liit ja Lääne-Euroopa on elanud rahus ja stabiilsuses pea 70 aastat, kuid me ei saa seda pidada iseenesestmõistetavaks,» ütles NATO Euroopa Vägede ülemjuhataja asetäitja loengus. Ta rõhutas NATO kollektiivkaitse põhimõtte «rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu» jätkuvat aktuaalsust.

Sir Schirreff külastas Eestit seoses õppusega Steadfast Juncture, mille käigus NATO Euroopa Vägede Peakorter hindab Napoli staabi valmisolekut juhtida järgmisel aastal 13 000 sõjaväelase suurusi reageerimisjõude. Napoli staap juhib käimasoleval õppusel Ämari lennubaasist  madalama taseme staape Belgias, Prantsusmaal ja Ühendkuningriigis.

Kindral Schirreff lahkus Eestist täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles