Mihkel Mutt: vanade valgete poliitikute lõpp

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt
Mihkel Mutt Foto: Mihkel Maripuu

Romney kultuurne inglise keel ja sujuvad maneerid vastandusid Obama hoogsale ja moodsale, aga kohati labasevõitu diskomaneerile, kirjutab kolumnist Mihkel Mutt.

Jaanuaris ennustasin siinsamas, et Obama võidab ligi seitsme protsendiga (mõistagi valijameestest, kes ju asja otsustavad). Vahepeal tundus mäng tasavägiseks kiskuvat. Puine Romney näis «lahti minevat». Võib arvata, et kandidaati dresseeris ja putitas terve armee oma ala tippe, kelle taustal «Stiilne viisik» kahvatub. Lisaks meediatööstuse antud paisutus.

Kõige taga on üüratud summad. (Vägisi tekib mõte, et proffide käe all omandab iga keskminegi inimene presidendi formaadi. Tänapäeval võiks keiser Nero demokraatlikel valimistel oma hobusest ka senaatori teha.) Ent lõpuks mull lõhkes ... Obama ülekaal (303 : 206 ilma Floridata) oli küll väiksem kui 2008. aastal (365 : 173), aga siiski suurem, kui üldiselt oodatud.

Obama võitis, sest tema senised pooldajad (haritud naised, noored ja vähemused) jäid talle kõigele vaatamata truuks. Romney põrus, kuna polnud õige kandidaat esindamaks «keskmist Ameerikat», ja ta ajas latiinodele hirmu nahka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles