Lõhenenud Ameerika usaldas Obamale veel ühe ametiaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taas presidendiks valitud Obama Chicagos valimisöö võidukõne pidamise ajal naeratamas.
Taas presidendiks valitud Obama Chicagos valimisöö võidukõne pidamise ajal naeratamas. Foto: Reuters/ScanPix

Pärast kaks miljardit dollarit maksma läinud ja poolteist aastat kestnud kurnavat valimiskampaaniat ärkasid ameeriklased eile teadmisega, et Wa­shingtoni võimutasakaal pole karvavõrdki muutunud – presidendina jätkab Barack Obama, esindajatekoda kontrollivad vabariiklased ning senatit demokraadid.

Üleeilsete valimiste tulemus – esimene pärast kolme järjestikust valimist, kus emb-kumb partei suurendas järsult oma kohtade arvu – oli irooniline mitmeski mõttes.

Kuigi üle poole valijatest usub, et riik liigub vales suunas, ja vaid veerand arvab, et neil läheb rahalises mõttes paremini kui nelja aasta eest, valisid nad USA esimese mustanahalise riigipea ametisse tagasi. Ehkki ameeriklasi ärritab demokraatide ja vabariiklaste pidev tülitsemine ja suutmatus Kongressis kompromisse saavutada, otsustasid nad nüüd – mil ukse ees seisab ärevust põhjustav fiskaalkuristik – anda heakskiidu sama olukorra jätkumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles