Obamat ähvardab fiskaalkuristik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiseks ametiajaks tagasi valitud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ei saanud võidujoovastust kaua nautida, sest fiskaalkuristiku vältimiseks tuleb tal vabariiklaste kontrollitava Kongressiga kiiresti kokkuleppele jõuda.
Teiseks ametiajaks tagasi valitud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ei saanud võidujoovastust kaua nautida, sest fiskaalkuristiku vältimiseks tuleb tal vabariiklaste kontrollitava Kongressiga kiiresti kokkuleppele jõuda. Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide (USA) tagasi valitud presidendil seisavad ees võitlused vabariiklaste kontrolli all oleva kongressiga, millest olulisem on nn fiskaalkuristiku ärahoidmine.

Fiskaalkuristikuks (ingl fiscal cliff) on hakatud nimetama eelarvekulutuste vähenemist ja maksukoormuse suurenemist samal aajal.

Kui enne aastavahetust ei muudeta USAs tervet portsu seadusi, taastub hulk juba vastu võetud seadusi, mis suurendavad ameeriklaste maksukoormust ja vähendavad riigi kulutusi. See kahandab küll riigi eelarvedefitsiiti, aga vähendab samas ka riigi sisemajanduse kogutoodangut, mis viiks USA majanduslangusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles