Kui kütid maitseid

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Don Gastronom (Rotermanni keskus)
Parimad palad Hispaaniast: pererahvas Julia Zvereva ja Denis Bakalovs.
Don Gastronom (Rotermanni keskus) Parimad palad Hispaaniast: pererahvas Julia Zvereva ja Denis Bakalovs. Foto: Peeter Langovits

Arter tegi tiiru Tallinnas järjepanu avatud gurmeepoodides ja uuris, mille erilisega nood kokandushuvilisi peibutavad. Kõik pakkusid välja ka mõnusaid maitsekooslusi ja ühe retsepti.
 

Don Gastronom (Rotermanni keskus)

Mis: kes armastab Hispaania kööki, leiab sealt kõik selle maa delikatessid – vinnutatud sea-, veise- ja hobusesingi ning vorstid, samuti oliiviõlid, oliivid, suupisted, maiustused, juustud, marmelaadid, moosid, (vahu)veinid.

Tähtedeks on vinnutatud Jamon Iberico sink – tammetõrudega toidetud Ibeeria musta tõugu sea lihast, mis on küpsenud 14–36 kuud, samuti Iberico Bellota Chorizo vorst, Manchego lambapiimajuust, küüslaugu-tšilliga maitsestatud oliivid, Priorati punane ökovein Clos Del Mas. Kes tahab, saab ka terve vinnutatud Jamon Gran Reserva seakintsu.

Ainult seal: (vahu)veinid, šerrid ja muu alkohol on selline, mida mujalt Eestist ei leia.

Põnev maitsekooslus: Manchego juust koos viigimarja-mandlimaiustusega; vinnutatud sink meloniga; punases veinis laagerdunud kitsejuust aivast ehk ebaküdooniast marmelaaditaolise maiustusega; pipra-lambapiimajuust marja-puuviljamoosiga.

Pererahva lemmik: hallitusega pehme kitsejuust Petit Nevat, Manzanilla oliivid, Chorizo Iberico ja Longaniza vorstid, Jamon Iberico sink.

Tee järele: tapas ehk hispaaniapärased suupisted.
Võta pikka saia, Beneoliva oliiviõli, Jamon Reserva sinki, Deshuesada rohelisi oliive.
Viiluta sai ja rösti. Piserda peale natuke oliiviõli. Kata õhukese singiviiluga ja kaunista oliiviga. Kinnita kokteilitikuga.

Nimini Gurmee (Rotermanni keskus)

Mis: «Maailm peos,» kõlab poe loosung. Kirev valik on pärit eri maailmajagudest – Euroopast, Aasiast ja Ameerikast –, mis aitab soovijail taasluua eksootilisi maitseelamusi, mida maailma eri paigus kogetud. Ainuüksi maitseained ei sarnane supermarketi omadega: suitsutatud paprika, Baski mahlakas ja vürtsine Esplette tšillipipar, Madagaskari meresoolahelbed grillitud vürtsidega jm.

Ei puudu ka veinid, šokolaad, pasta, singid ja salaamid, samuti Itaalia, Inglise ja Prantsuse juustud, olgu see punases veinis laagerdunud Itaalia kitsepiimajuust või kuulus brändiga pestud Burgundia Époisses de Bour­gogne'i juust. Igal hommikul tulevad ahjust ehtsad Prantsuse võicroissant’id, pikad saiad, brioche’id ja Itaalia ciabatta’d. Aasia köögi austajad leiavad ka misosupi, mis saab kodus kiirelt valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles