Soome tööminister: eestlaste tööjõu tähendus siinsel tööturul on suur

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Ihalainen
Lauri Ihalainen Foto: SDP

Kauasest ametiühingujuhist Soome tööministri Lauri Ihalaineni sõnul on Soomes ligi 30 000 eestlast, kuid Eesti tööjõu tähendus sealsel tööturul on suurem, sest paljud teevad siin tööd ajutiselt.

Minister Ihalainen selgitas Postimehele antud intervjuus, et kohalikku tööjõudu on turule tulemas järjest vähem ja sisseränne aitab vahet tasandada, kuid seal on üks erisus: «Kui keskmiselt on meil tööpuudus umbes kaheksa protsenti, siis praeguste sisserännanute seas on tööpuudus 28 protsenti. Kolmekordne vahe. Siin võib ka vaadata, mis eesmärgil Soome tullakse. Selgelt suurim põhjus on perede taasühendamine, teiseks õppima asumine, alles kolmandaks töötamine. Neljas põhjendus on humanitaarsed kaalutlused.»

«Oleme palju teinud selleks, et sisserändajad Soomes koduneksid. Siin on kolm vahendit: keeleoskus, koolitus ja töö leidmine. Eestlasi on Soomes umbes 30 000, kuid Eesti tööjõu tähendus siinsel tööturul on suurem, sest paljud teevad siin tööd ajutiselt,» rääkis Ihalainen.

Ihalaineni sõnul on eestlaste arv Soomes suur, aga olukord on paranenud ja mingeid probleeme, mida eraldi eestlastega seoses saaks nimetada, ei ole.

«Soomes tuleb kinni pidada töötingimustest ja seadustest. Ehituses kehtestasime korra, et tellijal on kohustus jälgida, et allhankijaid reegleid järgiks. Ehitusobjektidel on kasutuses identifikatsioonikaardid, millel on maksumaksja kood. Suurtel objektidel võib töötada ehitajaid 40 riigist ning probleemid pole mitte niivõrd eestlaste, kuivõrd pigem muudest riikidest saabunutega.»

Ministri sõnul on mündil ka teine külg, 3000 Soome kodanikku on teatanud, et nende kodu asub nüüd Eestis ja Eestis on 4000 Soome taustaga ettevõtet. «Liikumine on seega kahesuunaline.»

Soome sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna vajaduseks on 2025. aastani vähemalt 20 000 uut töötajat. Seda eeldusel, et praeguste töötajate tööviljakust õnnestub suurendada ning inimeste vajadus teenuste järele saabub praegusega võrreldes hiljem. Kui need eeldused aga ei pea vett, siis on tööjõuvajaduseks 65 000 inimest.

Minister ütles, et kui võrrelda seda pealekasvava kohaliku tööjõuga, siis on ju võimatu kujutleda, et kogu see noor põlvkond, kes saabub tööturule, asub ametisse avalikus sektoris. «See tähendab, et Soome hakkab olema aktiivne välismaalt oskustööjõu värbamisel, ent muidugi tuleb jälgida täpseid ametioskuste kriteeriume. On tekkinud ilming, et isegi Hispaaniast saabub Soome tervishoiuvaldkonda tööotsijaid, kuna seal on noorte seas tööpuudus väga suur. See on meile uus nähtus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles