Videomängu nõustanud SEALid said karistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs kutsuti korrale seitse mereväe SEALi eriüksuse liiget, kes paljastasid Osama bin Ladeni tapmisega lõppenud operatsiooni salastatud detaile videomängu tegijatele.

Videomängu «Medal of Honor: Warfighter» tegijatele tasulisi konsultatsioone pakkunud eriväelased said karistuseks kaks kuud poole vähem palka.

Kõik karistatud on tegevteenistuses ja üks neist osales ka ise 2011. aastal bin Ladeni reidis. Kõik nad kuulusid bin Ladeni operatsiooni teostanud allüksusesse. Lisaks on uurimise all veel neli SEALi liiget, kes on BBC kohaselt küll lahkunud sellest allüksusest, aga siiski jätkavad tegevteenistuses.

Electronic Artsi mängu eesmärk pole BBC teatel taasetendada bin Ladeni operatsiooni, vaid näidata võimalikult realistlikult eriüksuste operatsioone. Samas reklaamisid mängu tegijad, et nii erus kui tegevteenistuses eriväelased osalesid selle tegemises.

Kirjutamata reeglite kohaselt peaksid eriväelased avalikkuse tähelepanu vältima. SEALid on aga viimastel aastatel korduvalt meediasse sattunud, märgatavalt sagedamini kui näiteks USA maaväe eriüksus Delta (tõsi, näiteks viimaste kunagise liikme Eric L. Haney kirjutatud menuraamat «Inside Delta Force» oli aluseks ka Eesti telekanaleil jooksnud seriaalile «The Unit»).

Sel kuul valmis telefilm SEALi tegevusest Osama bin Ladeni reidil, tulekul on ka film sellest, kuidas nad vabastasid ameeriklasest laevakapteni Somaalia piraatide käest. Eestigi raamatupoodidest võib leida bin Ladeni reidil osalenud SEALi liikme, kelle kirjanikunimi on Mark Owen, ülemöödunud kuul ilmunud raamatut «No Easy Day».


SEALid meedias
• Eestigi kinodes jooksis tänavu SEALi eriüksuslastest jutustav film «Kangelastegu» (originaalis «Act of Valor»), kus osalesid reaalsed selle üksuse liikmed.
• Osama bin Ladeni tapmisest on tänavu ilmunud nii ühe sellel osalenu raamat «No Easy Day» kui ka telefilm «SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden».
• Seitset SEALi liiget on karistatud ja neli endist liiget on uurimise all seoses nende panusega videomängu «Medal of Honor: Warfighter».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles