Eestlane Oktoobrirevolutsiooni korraldamas

Küllo Arjakas
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arhiiv.

Aastal 1919, mõni  kuu pärast 1917. aasta oktoobrirevolutsiooni Venemaal, ilmus USAs ajakirjanik John Reedi (1887–1920) raamat «10 päeva, mis vapustasid maailma». Teos tõlgiti Lenini initsiatiivil kohe vene keelde, peagi surnud Reed aga maeti Moskvas Kremli müüri äärde. Raamatu eestikeelne esmatrükk ilmus Leningradis 1925. aastal.

Reedil on Petrogradi teiste tuntud revolutsioonitegelaste seas «umbes 18-aastane heledate juustega nooruk nimega Lazimir». Täpselt 90 aastat hiljem, 2009, ilmus Suurbritannias nimeka briti ajaloolase Robert Service’i uurimus «Trotski». 584-leheküljelise eestikeelse raamatu avaldas kirjastus Varrak 2011. aastal.

Service kirjeldab Piiteris Lev Trotski juhitud tööliste ja soldatite saadikute nõukogu loodud Petrogradi Sõja- Revolutsioonikomiteed (SRK). Service mainib veel 2009. aastalgi SRK büroo esimeest Pavel Lazimiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles