Telemeditsiin jõudis saartele

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Sünter näitas Postimehe ajakirjaniku peal, kuidas töötavad telemeditsiini seadmed.
Aare Sünter näitas Postimehe ajakirjaniku peal, kuidas töötavad telemeditsiini seadmed. Foto: Liis Treimann

Ruhnu vallavanem ja märtsist väikesaarel tegutseva erakorralise abi brigaadi spetsialist Aare Sünter näitas eile Postimehe ajakirjaniku peal, kuidas töötavad läinud nädalal pärale jõudnud telemeditsiini seadmed.

Diagnostikasüsteem mõõdab inimese olulisi tervisenäitajaid alates vererõhust ja teeb näiteks ka südamefilmi. Samasugust pilti jälgib reaalajas arvutiekraanilt Põhja-Eesti regionaalhaiglas arst, kes paneb ka diagnoosi ja otsustab, kas saata teele kopter või piisab perearstist. Lisaks on kiirabiautos kaamera, mis edastab vajadusel Tallinna otsepilti, samuti saab pealinna arst küsida patsiendilt otse tema vaevuste kohta.

Lisaks saadeti saarele miniatuurne vereanalüüside labor, mis annab kiire vastuse näiteks küsimusele, kas patsiendi veres leidub märke kopsupõletikust. Sünteri sõnul on saare kiirabibrigaadis alaliselt valves kaks inimest. Peaasjalikult ongi nende ülesanne assisteerida Tallinnas asuvaid pärisarste ja võtta vajalikke analüüse või teha EKGsid. Esmaabi osutamisega saavad siiski hakkama ka ruhnlastest meedikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles