Afganistani politseinik ei usu Balesi süüdistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Robert Balesist möödunud laupäeva hommikul.
Kohtujoonistus Robert Balesist möödunud laupäeva hommikul. Foto: SCANPIX

Üks inimene poleks suutnud korraldada sellist veresauna nagu see, mida pannakse süüks tänavu märtsis Afganistanis Kandahari provintsis 16 külaelaniku tapmises kahtlustatuna vahi alla võetud seersant Robert Balesile, väitis eile USA sõjaväekohtus tunnistajana esinenud afgaani korrakaitsja.


«Üks inimene ei suuda sellist tööd teha,» väitis Khudai Dad, veretöö järgsel hommikul sündmuspaika üle vaatamas käinud politseinik. «Ühel inimesel pole nii palju julgust, et minna öösel ühest külast teise.»

Kergelt kiilanduva lühikese blondi soenguga välivormis Bales ei ilmutanud kohtusaalis tunnistusi kuulates mingeid emotsioone, kirjeldab AFP korrespondent. Bales seisab silmitsi 16 mõrva, kuue mõrvakatse, seitsme rünnaku, kahe narkootikumide ja ühe alkoholi tarbimise süüdistusega. 22 ohvrist 17 olid naised ja lapsed ning pea kõiki oli tulistatud pähe.

39-aastast Balesi kahtlustatakse selles, et ta lahkus oma sõjaväebaasist Lõuna-Afganistanis Kandahari provintsis Panjwayi piirkonnas 11. märtsi öösel selleks, et minna afgaani külaelanikke tapma. Ka oletatakse, et pärast veretööd pani ta osade tapetute surnukehad põlema.

Seattle’i lähistel asuvas Lewis-McChordi sõjaväebaasis toimuvate istungite käigus on prokurörid pakkunud, et ta käis sel ööl baasist väljas tapmas kaks korda, kusjuures pärast esimest veretööd naastes rääkis tehtust ka ühele teisele sõdurile.

Viimased kolm päeva on istungil kuulatud videosilla vahendusel tunnistusi Lõuna-Afganistanist.

Dadi kutsusid rääkima Balesi kaitsjad. Ta oli viimane videosilla vahendusel esinenud tunnistaja, kes väitis, et kaks rünnakut pidid juhtuma samaaegselt. Selle järelduseni jõudis Dad pärast kahes külas kolme veretöö toimumispaigaks olnud kodu läbivaatamist.

«Mulle tundus, et see pole asi, mida üks inimene suudaks teha,» jutustas Dad. Tema hinnangul juhtusid rünnakud üheaegselt, millalgi südaöö ja kella kolme vahel.

Bales toimetati Afganistanist minema kiirelt pärast rünnakut. Ka tema naine ja kaks last koliti Seattle’i lähedale sõjaväebaasi nende enda turvalisuse huvides. Enne istungite algust kordas Balesi abikaasa veendumust, et mees on süütu, sest ei mäleta tulistamisi ja oli šokeeritud, kui talle nende detaile kirjeldati.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles