Pihl arutas ELi kolleegidega viisainfosüsteemi hetkeseisu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl Postimees.ee lugejate küsimustele vastamas.
Jüri Pihl Postimees.ee lugejate küsimustele vastamas. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Siseminister Jüri Pihl võttis esmaspäeval osa Luxembourgis toimuvast Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite kohtumisest, kus ministrid said ülevaate ELi viisainfosüsteemi hetkeseisust.

Kohtumisel valiti uueks Europoli direktoriks Rob Wainwright, teatas siseministeerium. Pihl märkis, et Wainwrighti tugevaks küljeks on selge visioon organisatsiooni tulevikust ning mitmeaastane kogemus Europoli haldusnõukogu liikme ja esimehena.

Praeguse Europoli direktori Max-Peter Ratzeli ametiaeg lõpeb 15. aprillil.

Teise olulise teemana arutati kohtumisel Euroopa Liidu viisainfosüsteemi (VIS) hetkeseisu. Süsteemi peamine eesmärk on Schengeni lühiajalisi viisasid puudutavate andmete vahetamine. Ka lihtsustab süsteem muu hulgas viisa taotlemise protseduuri, kontrolli piiriületuspunktides, isikute identifitseerimist ning aitab kaasa sisejulgeoleku ohtude ennetamisele.

Pihl sõnas, et süsteemist kujuneb suurim biomeetriline infosüsteem, mis hakkab viie aasta möödudes sisaldama 700 miljonit sõrmejälge.

Nõukogu arutas samuti operatiivkoostöölepingut Europoli ja Venemaa vahel, mis on vajalik mõlema poole koostöö arendamiseks.

«Arvestades Venemaa organiseeritud kuritegevuse ohuhinnangut ja selle mõju Euroopa Liidule on äärmiselt oluline tõhustada vastavasisulist koostööd Europoli ja Venemaa vahel,» põhjendas Pihl.

Euroopa Komisjoni asepresident Jacques Barrot andis siseministritele lühikese ülevaate Schengeni infosüsteemi II põlvkonna arendustöödest ning tunnustas Eesti, Saksamaa, Norra ja Tšehhi toetust ja panust senisele tööle.

Samuti arutati kohtumisel Šveitsi Schengeni õhupiiride järelhindamist, rände ja arenguküsimuste ülemaailmset foorumit Ateenas ning Euroopa turvalisusuuringute ja innovatsioonifoorumi lõpparuannet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles