Prokurör küsis USA sõduri surmamõistmise võimalust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Robert Balesist (vasakul) Afganistanist videosilla vahendusel tunnistust kuulamas.
Kohtujoonistus Robert Balesist (vasakul) Afganistanist videosilla vahendusel tunnistust kuulamas. Foto: SCANPIX

Prokurör nõudis eile, et 16 afgaani külaelaniku tapmises süüdistatav seersant Robert Bales läheks sõjakohtu alla ja tema karistamise võimaluste seas oleks surmanuhtlus, kirjutab AFP. Kohtualuse perekonnaliikmed rõhutasid, et süüdimõistmiseni kehtib süütuse presumptsioon. Balesi advokaat aga tõstatas küsimuse alkoholi, narkootikumide ja stressi rollist juhtunu juures.


«Arvestades nende kuritegude selget julmust ja iseloomu, soovitame edasi minna sõjakohtusse,» ütles Lewis-McChordi sõjaväebaasis peetud istungi lõpetuseks prokurör major Rob Stelle. Tema sõnul soovib ta võimalust määrata karistustuseks maksimumi, sealhulgas surmanuhtlust.

39-aastast Balesi ähvardavad 16 mõrva-, kuus mõrvakatse, seitse rünnaku-, kaks narkootikumide tarbimise ja üks alkoholi joomise süüdistus. 22st Kandahari provintsis Panjwayi piirkonnas tänavu 11. märtsil tapetud külaelanikust 17 olid naised ja lapsed, pea kõik oli tapetud lasuga pähe. Väidetavalt üritas Bales mitut ohvrit ka põlema panna.

Balesi kaitseadvokaat Emma Scanlan aga seadis kahtluse alla selle, kas sõjakohtus täiemahulise protsessiga alustamiseks on ikka piisavalt tõendeid, ning viitas posttraumaatilisele stressihäirele ja teistele meditsiiniprobleemidele.

«Tervele reale küsimustele pole vastatud,» lausus Scanlan. «Meile on räägitud, et seersant Bales oli selge mõistuse juures, arusaadav ja koostööaldis. Kuid me ei tea, mida tähendab olla alkoholi, steroidide ja unerohu peal.»

Vastuolude seas, millele tähelepanu juhiti, olid muuseas see, et tunnistajad rääkisid võimalusest, et tulistajaid oli kaks ning rääkisid heleda kiivriga tulistajast, kuigi Bales ei kandnudki tol ööl kiivrit.

Pärast istungit luges Balesi õde Stephanie Tandberg ette avalduse, mis ütles, et perekond üritab alles teada saada, kuidas, miks ja mis selles intsidendis juhtus. «Suur osa tunnistustest oli valus, isegi südantmurdev, kuid me pole veendunud, et valitsus on meile näidanud tõtt, kogu tõtt ja mitte midagi muud kui tõtt tol õhtul juhtunu kohta,» märkis avaldus.

«Perekonnana tunneme me sügavat kurbust nende afgaani perede pärast, kes kaotasid 11. märtsil endale kallid inimesed, kuid me ei tohi otsustamisega kiirustada,» sõnas Tandberg, meenutades, et Ameerikas sisaldab aus kohtuprotsess siiski süütuse presumptsiooni ja tema vend pole veel päris kohtu alla jõudnudki.

BBC teatel pole viimase 50 aasta jooksul ühtki USA sõjaväelast hukatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles