Jüri Ratas: harta kirjeldab tänaseid probleeme väga täpselt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Peeter Langovits

Riigikogu aseesimees, Keskerakonna liige Jüri Ratas nõustus täna avaldatud «Harta12» seisukohtadega ning arvas, et kõik riigimehelikud poliitikud peavad neid printsiipe toetama.

«Rahva soov poliitikas kaasa rääkida ja valmidus oma põhiseadusliku õiguse eest seista on tõusuteel. Muutuste saavutamine on võimalik, kui seda järjepidevalt nõuab arvestatav osa ühiskonnast. Riigijuhid ei saa oma rahvaga kuigi kaua opositsioonis olla,» sõnas Ratas, hinnates täna avaldatud «Harta12» tähtsust.

«Hartas avaldatud seisukohad kirjeldavad kahjuks tänaseid probleeme väga täpselt ja õigesti. Rahvas näeb, et valitsejad on muutunud ülbeks ja üleolevaks. Opositsiooni ja teiste ühiskonnagruppide vähene, et mitte öelda olematu kaasamine on probleemiks nii riigitasandil kui ka kohalikes omavalitsustes,» tõdes Ratas.

«Kehtib ebademokraatlik arusaam, et «õigeid» otsuseid ja «õigeid» ettepanekuid võivad teha ainult «õige» erakonna liikmed. «Valesse» erakonda kuuluvad ja parteitud «vale» maailmavaatega inimesed eksivad alati, ükskõik kui mõistlikud nende ettepanekud ka ei oleks,» nentis Ratas.

«Kahjuks kardavad mitmed riigijuhid oma vigu tunnistada ning vastutust võtta või tagasi astuda. Laadse käitumisega näitavad nad nii enda kui ka oma erakonna nõrkust, mitte tugevust.»

Ratas kinnitas, et toetab kindlasti hartas välja käidud ettepanekuid, sest nende eesmärk on demokraatia edendamine ja parandamine. «Neid printsiipe peavad toetama kõik riigimehelikud poliitikud.»

Ratas arvas ka, et iga demokraatlik riik vajab tugevat kodanikuühiskonda ning sealhulgas ka ausaid ja rahva huve teenivaid erakondi. «Riigi juhtimine ja meie kõigi jaoks oluliste otsuste langetamine ei tohi aga olla ainult erakondade pärusmaa. Eesti Vabariigi põhiseadus sätestab selgelt, et kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas, mitte Reformierakond, Keskerakond või mõni kolmas partei.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles