Jüri Maloverjan: annaks Tartu rahule lõpuks rahu

, BBC Vene talituse korrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

Kolumnist Jüri Maloverjan arutleb, mis võiks olla nüüd, seitse aastat hiljem, põhjus, miks Venemaal tärkas järsku huvi Eestiga jälle piirilepingust rääkida.

Mul on siiani kusagil paberite vahel alles need ilusad värvilised Eesti-Vene piiri kaardid, mis jagati 2005. aasta mais piirilepete allakirjutamisel Vene välisministeeriumi villas Moskva kesklinnas. Mõtlesin, et ajalooline hetk ju, pärast saab lastelastele näidata. Kukkus veidi teisiti välja.

Venemaa võttis oma allkirja tagasi, läbirääkijate Raul Mälgu ja nüüdseks surnud Ludvig Tšižovi ajalooline saavutus jäi poolikuks, ning nüüd arutletakse Eesti meedias elavalt uue lepingu sõlmimise üle: mida Eesti sellega saavutab ja mida kaotab ning kas tohib seekord Tartu rahu mainimata jättes oma õiguslikust järjepidevusest justkui loobuda. Et «kas see kõik väärib küünlaid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles