Ilves TÜ Narva kolledži uue maja avamisel: Narvast algab Euroopa Liit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Narva kolledži uus hoone.
Tartu Ülikooli Narva kolledži uus hoone. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves ütles Tartu Ülikooli Narva kolledži uue hoone avamisel Narvas täna, et Narva on linn, kust algab Euroopa Liit.

Postimees toob presidendi sõnavõtu ära tervikuna.

«Head sõbrad!

Meil kõigil on täna ja siin põhjust rõõmustada, uhkust tunda. Vana ja auväärse Eesti linna Narva vaimline kese on taas toodud linna ajaloolisse südamesse, vana Raekoja kõrvale ja sõjatules kadunud börsihoone kohale.

Uus maja on Narva kolledžile rohkem kui ainult maja. See on akadeemiline kants, parema hariduse ning tarmukate üliõpilaste koda. Me teame ju, et tänapäevane ja ajaga kaasas käiv kõrgkool vajab ka kaasaegseid ruume ja head keskkonda teadustööks, õppimiseks ja õpetamiseks.

Uus ja julge arhitektuurse lahendusega kolledžihoone muudab Narva linna huvitavamaks, rikkamaks ja kaunimaks. Kuid mis veelgi olulisem, see muudab väärika linna vaimlist keskkonda avaramaks, aitab meil heita pilku edukasse ja haritud tulevikku.

Maailma parimate ülikoolide hulka kuuluva Tartu Ülikooli Narva kolledžisse pääsemiseks ei ole takistuseks kellegi päritolu, majanduslik seis või rahvus. Ainus kriteerium iga üliõpilase nagu ka õppejõu jaoks on tema enda vaimsed võimed ja teadmistele avatud meel, tema enda valmisolek raskeks ja sihikindlaks tööks.

Nii on uus kolledžimaja justkui suunaviit teekonnal parema Narvani. Aga mitte ainult. Narva on esimene linn Euroopa Liidu piiril, Narvast algab Euroopa Liit. Siin on eriti kohane rõhutada, et just haridus aitab meid kõiki edasi, Narvas ja Eestis nagu ka Euroopas üldse.

Meie oskused ja teadmised on see aken või uks, mis avab ja loob uusi võimalusi ning seeläbi kindlustab parema Eesti ja parema Euroopa.

Tänan Tartu Ülikooli, narvalasi, ehitajaid, kolledži töötajaid ja üliõpilasi ning eriliselt direktor Katri Raiki, kelle kauaaegne visioon sellest, mis võiks siin olla, on kingitus meile kõigile.

Elagu Narva kolledž!

Vivat!, Crescat!, Floreat! Universitas Tartuensis in aeternum!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles