Pelgalt kustuti olemasolust ei piisa

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kustuti jäägu õiget pidi, kinni hoitagu vooliku otsast, õpetab Ott Lagemaa.
Kustuti jäägu õiget pidi, kinni hoitagu vooliku otsast, õpetab Ott Lagemaa. Foto: Peeter Langovits

Nõukogude ajast on paljudele kuhugi kuklasse salvestunud, et tulekustuti tuleb kustutamisel tagurpidi keerata. «Kui te tulekustuti tagurpidi keerate, tuleb välja ainult õhku,» kinnitab päästeameti Põhja keskuse ennetustöö vanemspetsialist Ott Lagemaa. Tänapäeva kustutite sees on tõusutoru, mis võtab kustutusaine ballooni põhjast.

«Tulekustutil tuleb kinni haarata alumisest käepidemest,» õpetab Lagemaa. Seejärel tuleb eemaldada splint ning kustuti on kasutusvalmis. Tulekoldest kahe meetri kaugusel tuleb lõpuni alla vajutada päästik ehk ülemine käepide ja suunata voolik põlevale materjalile, mitte leegile. «Üks viga, mis tehakse, on see, et hoitakse kinni vooliku keskelt, aga kui on suur surve, siis voolik hakkab vingerdama ja kustutusaine läheb igale poole mujale kui koldesse,» ütleb Lagemaa.

Väikse tulekahju kustutamisel võib kuluda umbes kilo kustutusainet. «Kustuti tuleks pärast kasutamist kindlasti kontrolli viia,» ütleb Lagemaa, kelle sõnul on teine sagedane viga, et kustuti pannakse pärast kasutamist lihtsalt oma kohale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles