Leedu Boratid võitlesid endale välja oma väejuhatuse

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Leedu eriväelaste tuumik tekkis taasiseseisvumise päevadel seimi kaitsnud meestest, loeb üksus oma eelkäijaiks metsavendi. Just nende mälestuseks leiab Leedu kaitseväe kodulehelt ka mitu pilti relvastatud eriväelastest lumememme seltsis.
Kuigi Leedu eriväelaste tuumik tekkis taasiseseisvumise päevadel seimi kaitsnud meestest, loeb üksus oma eelkäijaiks metsavendi. Just nende mälestuseks leiab Leedu kaitseväe kodulehelt ka mitu pilti relvastatud eriväelastest lumememme seltsis. Foto: Leedu kaitseministeerium

Kui Eesti esimene eriväelaste missioon Afganistanis peaks alguse saama tuleval kuul, siis Leedu omad on seal käinud juba 2002. aastast, saanud nii kiita kui tituleeritud relvastatud Boratiteks ning jõudnud oma väekoondiseni, kus nende alluvuses teenivad ka Läti eriüksuslased.

Isegi leedulaste ja libakasahhi võrdlus oli tegelikult pigem kompliment, mille tegijaks oli ise USA erivägedes teeninud blogija Michael Yon. Ta külastas 2008. aastal leedulaste teenistuspaigaks olevat Zabuli provintsi Lõuna-Afganistanis ning kirjutas kogetu põhjal, et nii ameeriklaste kui afgaanide kinnitusel kardab Taliban leedulasi, kes ajavad mässulisi taga neilt endilt võetud mootorratastega.

«Ameeriklased ütlevad, et leedulased on teatud mõttes relvastatud versioon Boratist, kelle jaoks pole probleem lonkida baasis ringi vaid plätude ja aluspesu väel,» kirjutab Yon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles