Leedu eriväelasi peetakse Afganistani efektiivseimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Need tüübid olid umbes 35–45-aastased. Mõnel olid õllekõhud. Kogenud veteranid. Me vaatasime neid aukartusega.» Nii kirjeldab üks Leedu sõdur kohtumist Uus-Meremaa SASi ja Austraalia SASRi eriväelastega. Kohtumine, mida ta meenutab oma hiljuti ilmunud raamatus, leidis aset 2002. aastal LITSOFi esimese missiooni ajal.

Kümme aastat hiljem võitlevad Leedu eriväelased jätkuvalt Afganistanis. SOP – Specialiųjų operacijų pajėgos – on 2008. aastast eraldiseisev väeliik. Osa selle võitlejaid kutsutakse ka žaliukai – sõjajärgsete metsavendade järgi, kelle pärandi üle LITSOF väga uhke on.

Eriväelased on kaitseväe eliit ja seda märkab kohe – Lõuna-Afganistani kohal Chinooki kopteris sõites vaatavad Leedu tavakaitseväelased kaht LITSOFi võitlejat uudishimuga, varjamata eriti aukartust oma pilgus. «Jah, need on need mehed, elitaarne unelmate meeskond, sa näed seda ise,» lubas mulle enne lendu üks sõdur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles