Kesklinna kioskite üürihind läheb odavamaks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
R-kiosk Kaubamaja juures.
R-kiosk Kaubamaja juures. Foto: Küllike Rooväli.

Tallinna linnavalitsus kaotab linnale kuuluva rajatise või selle osa püsiva müügikoha paigaldamiseks üürile andmisel korraldatava eelläbirääkimistega pakkumise alghinna suhtes rakendatava koefitsiendi kogu Kesklinna valitsuse haldusterritooriumil, välja arvatud vanalinna muinsuskaitsealal.


Abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on praeguse majanduse madalseisu tõttu paljud kesklinnas asunud kioskid lõpetanud oma tegevuse. Osaliselt on selle põhjuseks olnud ka liiga kõrge üürihind. «Mitmed kauplejad on korduvalt pöördunud Kesklinna valitsuse poole ettepanekuga alandada üürihinda, et vältida kioskite sulgemist. Seega on Kesklinna valitsus teinud ettepaneku mitte rakendada väljaspool vanalinna muinsuskaitseala asuvatele kioskitele linnarajatise üürile andmise eelläbirääkimistega pakkumise alghinna suhtes piirkondlikku koefitsienti 2,0,» lausus Mutli.

«Sellega võrdsustuks linnarajatiste eelläbirääkimistega pakkumise alghind püsiva müügikoha paigaldamiseks kesklinnas teistes linnaosades kehtestatud üüri alghinnaga 120 krooni ühe ruutmeetri kohta kuus. Alghind 240 krooni ühe ruutmeetri kohta kuus tulenevalt piirkondlikust koefitsiendist 2,0 jääb kehtima ainult vanalinna muinsuskaitsealal asuvatele kioskitele,» selgitas ta.

Abilinnapea sõnul lõpeb enamus lepinguid sügisel ning viimase paari kuu jooksul on juba kümmekond kauplejat informeerinud Kesklinna valitsust, et nad ei suuda senise üürihinnaga oma tegevust jätkata.
«Samas peab linn väga oluliseks tagada elanikele ühissõidukite sõidukaartide ja -talongide kättesaadavus, mis kioskite sulgemisega aga paratamatult kahaneks,» märkis Mutli. Uued eelläbirääkimistega pakkumised kioskipindade üürile andmiseks kuulutatakse välja pakkumise alghinnaga 120 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Kesklinna territooriumil on praegu üürilepingud 23 linnarajatise kasutamiseks püsiva müügikoha (kioski) tegutsemiseks, neist kuus asub vanalinna muinsuskaitsealal. Vanalinna muinsuskaitsealal on üürile antud 121 ruutmeetrit, väljaspool vanalinna 247,1 ruutmeetrit linnarajatisi, millel asuvad kioskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles