Ansip: «Harta12» kunagisest «Kahe Eesti» tekstist palju ei erine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harta12
Harta12 Foto: petitsioon.ee

Peaminister Andrus Ansip leidis, et eile avalikustatud «Harta12», millele täna keskpäevaks oli toetusallkirja andnud üle 11 000 inimese, ei erine olemuslikult kuigi palju kunagisest sotsiaalteadlaste avalikust pöördumisest «Kaks Eestit».

Ansip ütles, et võiks allkirja anda «Harta12» eesmärkide poolt, samuti taotlusele pidada argumenteeritud, sisulist debatti. «Aga ma ei saa allkirja anda nendele hävitavatele hinnangutele, mis selle teksti algusosas on,» lausus peaminister valitsuse pressikonverentsil.

Ta leidis, et harta tekst ei erine olemuslikult väga palju kunagisest «Kahe Eesti» tekstist. «Isegi mõned autorid on täpselt samad. Mõni praegune autor oli siis hoopis teisel poolel – kellele see tekst siis esitati,» meenutas Ansip.

«Kaks Eestit» on 2001. aasta kevadel tehtud sotsiaalteadlaste avalik pöördumine, milles toodi välja Eesti kahestumist ning heideti poliitika ette enesekesksust ja ebaeetilisust.

«Ma loodan, et selle harta kirjutajad soovivad tagasi pöörduda sisulise debati juurde ja see soov on kindlasti tunnustust vääriv, sest igasugune sisuline debatt lõppes siis, kui poliitikuid nimetati värdjateks. Sellelt pinnalt, kus oma oponenti, partnerit enam absoluutselt ei aktsepteerita, ammugi ei austata, ei ole võimalik pidada mitte mingisugust sisulist debatti. Minu meelest on see harta samm õiges suunas,» rääkis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles