Tänavu avastati rekordilised 57 uut narkootikumi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn legaalsed narkootikumid on saanud kuulsaks spice'i nime all.
Nn legaalsed narkootikumid on saanud kuulsaks spice'i nime all. Foto: Reporter.ee

Euroopa narkoseirekeskus on avastanud tänavu 57 uut narkootikumi, mis on läbi aegade rekord. Keskus ennustab, et see number kasvab aasta lõpuks veelgi.

Eelmine rekord – 49 – pärineb eelmisest aastast. 2010. aastal teatati 41st ja 2009. aastal 24 ainest. Seega, nelja aasta peale on kokku avastatud juba 171 uut narkootikumi.

Kokaiini mõju imiteerivad sünteetilised katinoonid (nt mefedroon, MDPV) on üks kahest suuremast uimastirühmast, mida varajase hoiatamise süsteemi abil jälgitakse (teine rühm on sünteetilised kannabinoidid, mida sisaldavad näiteks spice-tooted).

2011. aastal oli teatatud ainete kasvav arv ja mitmekesisus Euroopa narkoseirekeskuse (EMCDDA) hinnangul eriti tähelepanuväärne. Kõik uued uimastid, millest teatati eelmisel aastal ja millest on teatatud 2012. aastal, on sünteetilised.

Sel ajal kui rohkem levinud uute uimastirühmade seas on käimas mitmekesistumine, teatatakse EMCDDA sõnul koostiselt ebaselgemate kemikaalirühmade avastamisest.

Seirekeskus väidab ka, et mitut psühhoaktiivset ainet sisaldavate toodete arv näib suurenevat, kusjuures konfiskeeritud ja kontrollostuga omandatud näidised sisaldasid nii keelustatud kui ka keelamata aineid.

Ühe näitena võib tuua PMMA avastamise toodetes, mida müüdi nn seaduslike uimastitena. 2002. aastal pärast riskihindamist kontrollitavate ainete nimekirja lisatud uimastiga kaasneb keskuse teatel suur üleannustamise risk, mis kujutab tarbijatele tõsist ohtu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles