Jäämurdmine peab jääma üldteenuseks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jäämurdja Tarmo
Eesti jäämurdja Tarmo Foto: Toomas Huik

Jäämurdmine peab Eestis jääma üldteenuseks, mille eest maksavad laevad kehtestatud tariifide alusel, sõltumata sellest, millisesse Eesti sadamasse nad suunduvad, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Tarmo Ots.

Tema sõnul pole õige siduda veeteetasu jäämurdevajadusega. «Veeteetasu peab jääma üldtasuks, mida riik korjab, et tagada ohutu meresõit Eesti vetes,» ütles ta E24-le. «Väljapakutud idee, et jäämurdmise teenuse eest peaksid maksma ainult jäämurdja abi kasutavad laevad, reaalsuses ei tööta. Seda ei kasuta ei Soome ega Rootsi.»

Küsimusele, kas mõne Eesti sadama puhul – näiteks Pärnu, Loksa ja Sillamäe –, mille jääst puhastamine pole vähese laevaliikluse tõttu talviti majanduslikult otstarbekas, tuleks sellest üldse loobuda, Ots otsest vastust ei andnud, andes siiski mõista, et selline variant on olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles