Kalle Muuli: pangakrahh

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv

Täna 20 aastat tagasi vapustas Eestit riigi ajaloo suurim pangakrahh. Keskpank pani 17. novembril 1992 moratooriumi alla korraga kolm suurt panka: Tartu Kommertspanga, Balti Ühispanga (UBB) ja Põhja-Eesti Aktsiapanga (PEAP).

Ükski neist pankadest polnud juba hulk aega suutnud oma kohustusi täita – klientidele valetati, et tehing on tehtud ja raha üle kantud, tegelikult aga lapiti võõra rahaga vanu auke. UBB ja PEAP olid maksejõuetud Moskvasse endisesse NSV Liidu välismajanduspanka kinni jäänud summade tõttu, Tartu Kommertspank oli halbade laenudega raha lihtsalt tuulde loopinud.

Kolme panka, mille väljamaksed päevapealt peatati, jäi kinni ligi pool Eesti ettevõtete rahast. Nende kogubilanss moodustas peaaegu kolmveerandi kõigi Eesti pankade bilansimahust. Kogu raha väljamaksmiseks klientidele oleks kulunud umbes pool rahast, mis Eestis üldse ringluses oli. 20 aasta tagune katastroof oleks tänapäeval võrreldav ehk sellega, kui Swedbank ja SEB korraga põhja läheksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles