Õiguskantsler lahendas vallavalitsuste tüli lasteaiakulude pärast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder saatis Kiili ja Rae vallavanematele soovituse, kuidas lahendada lapsevanemate mure neilt ebaõiglase lasteaiatasu küsimise eest.

Nimelt pöördusid õiguskantsleri poole Rae valla lapsevanemad, kelle lapsed käivad Kiili vallale kuuluvas munitsipaallasteaias, aga nende koduvald keeldub selle kohamaksumust naabervallale hüvitamast.

Menetluse kokkuvõtteks soovitab Indrek Teder Kiili vallal mitte nõuda lapsevanematelt Uuesalu lasteaias käiva lapse eest suuremat tasu kui summa, mis on kehtetatud vallavolikogu vastava määrusega.

Rae vallal soovitab aga õiguskantsler hakata hüvitama Kiili vallale Uuesalus käiva lapse eest lasteaiakoha maksumust.

Uuesalu lasteaia näol on tegu Rae vallas asuva endise eralasteaiaga, mis lõpetas tegevuse 2009. aastal. Selle hoone anti rendile Kiili vallavalitsusele, kes tegi sellest Kiili lasteaia filiaali ning lõi sinna kohad vähemalt 25 lapsele.  Samal aastal võeti õiguskantsleri poole pöördunud Rae valla pere lapsed lasteaeda vastu ning nad hakkasid maksma sama suurt lasteaiamaksu kui teised Kiili vallas elavate laste vanemad.

Aasta lõpus teatas aga Rae vallavalitsus Kiili vallale, et ei nõustu neile nõutud summas laste kohamaksumust tasuma, sest nende hinnangul pole tegu munitsipaallasteaiaga. Nad maksid vaid selle osa, mida hüvitati eralasteaias käivatele lastele, kokku 3500 krooni kuus ehk 637 krooni kuus vähem kui munitsipaallasteaia koha eest. Kiili asus seda tagasiulatuvalt perelt välja nõudma, mida pere pidas ebaõiglaseks, nii et pöördus õiguskantsleri poole.

«Võib jääda mulje, et Rae vallavalitsus asus seisukohale, et tegemist on eralasteaiaga üksnes selleks, et leida endale soodsamat tõlgendust kulude hüvitamise osas.»

Menetluse käigus selgitas õiguskantsler välja, et Kiili loobus perelt tagasinõuet esitamast. Samas leidis vald, et õiguslikult pole olukord õige, sest sisuliselt peavad Kiili valla maksumaksjad tasuma Rae valla laste lasteaias käimise eest, samas kui Rae vald keeldub kehtivaid õigusnorme täitmast. «Tegemist on vaidlusega, mis tuleb lahendada Rae vallavalitsuse ja Rae valla elanike vahel, kelle lapsed käivad Kiili lasteaias, ning kellele Rae vald ei suuda tagada kohta oma munitsipaallasteaias,» tsiteeriti Kiili vallavalitsust.

Rae vald leiab aga, et Uuesalu ei saa olla munitsipaallasteaed, sest kohaliku omavalitsuse õigusaktid saavad kehtida ainult omal haldusterritooriumil, mitte teise omavalitsuse territooriumil.

Õiguskantsler asus seisukohale, et ei ole õiguslikke asjaolusid, mis võimaldaks Uuesalu lasteaeda eralasteaiana käsitleda, sest kõiki sellega seotud küsimusi reguleerivad valla õigusaktid. «Võib jääda mulje, et Rae vallavalitsus asus seisukohale, et tegemist on eralasteaiaga üksnes selleks, et leida endale soodsamat tõlgendust kulude hüvitamise osas,» nentis õiguskantsler.

Seega leidis Teder leidis, et Rae vald on kohustatud naabervalla lasteaias käivate laste lasteaiakoha maksumuse täies mahus hüvitama.

«Tulenevalt eeltoodust olen seisukohal, et Kiili vald ei saa nõuda Kiili lasteaia uuesalu filiaalis käivate Rae vallas elavate laste vanematelt suuremat tasu kui Kiili vallas elavate laste vanematelt, ehk suuremat tasu kui näeb ette /--/ Kiili vallavolikogu kehtiv määrus/--/,» kirjutas Teder.

«Eraldi küsimus on aga selles, et Kiili vald ei ole kohustatud võtma oma munitsipaallasteaeda teiste kohalike omavalitsuste (sh Rae valla) lapsi, millisel juhul ei tõusetuks ka analoogseid rahastamise vaidlusi,» lisas Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles