Saarts: Eesti erakondade süsteem on liialt endasse sulgunud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul on Eesti erakondade süsteem liialt endasse sulgunud ja endas kindlad.

Hartaga liitunud Tallinna ülikooli üldpolitoloogia lektor Tõnis Saarts iseloomustab hartale eelnenud sündmusi kui poliitilise eetika ja Eesti erakondliku demokraatia kriisi, vahendas ERR Uudised saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal.»

«Eesti erakondade süsteem on liialt endasse sulgunud ja kartellistunud. Ja kartellistumise all ma mõtlen seda, et ligipääs, uute jõudude ligipääs sellesse süsteemi on üsna piiratud, uutel erakondadel on üsna keeruline tulla ja seetõttu selles süsteemis olijatel on tekkinud selline kindlustunne, et meid ei kõiguta miski,» selgitas Saarts.

Saarts usub, et Eesti erakonnasüsteem on sulgunud kolmel põhjusel - esiteks on uutel parteidel raske poliitikasse tulla, sest rahastamisreeglid soosivad neid, kes on juba riigikogus, teiseks puuduvad ka igasugused alternatiivid ja  kolmandaks erakonnasüsteemi sulgumise põhjuseks nimetab Saarts rahvuslikku tööjaotust poliitikas, millest kõneleb see, et 40-50 protsenti eestlastest hääletab Reformierakonna poolt, 80-90 protsenti mitte-eestlastest aga Keskerakonna poolt, mis tähendab seda, et erakonnad on oma valijates kindlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles