Ebaseaduslike trahvide hüvitamine läheb kalliks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida prefektuuri juht Aldis Alus.
Ida prefektuuri juht Aldis Alus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mullu nelja kuuga Ida prefektuuris ebaseaduslike kiirusemõõtjate ja kaaludega määratud trahvide tagasimaksmine läheb riigile maksma julgelt üle 30 000 euro. Segaduse põhjustanud liiklustalituse juht Alvar Ottokar ei näe samas endal süüd ja vaidleb vastu enda töölesuunamisele arestimajja.

Ainuüksi mullu 13. augustist kuni 21. detsembrini 180 otsusega ebaseaduslikult mõistetud trahviraha suurus on ligikaudu 30 000 eurot. Lisaks hüvitatakse riigieelarvest veel osal juhtudel trahviraha sisse nõudnud täiturite tasud. Samuti peab maksumaksja kinni maksma probleemiga tegelemiseks kuluva politseinike ja kohtuametnike töö.

Esialgu on politsei ametis kõigi ebaseaduslikult karistada saanute ülesotsimisega. Eile õhtuks oli Ida prefektuur jõudnud ühendust võtta 99 inimesega. Politsei teatel tunnistas vaid üks neist, et ületas toona tõesti kiirust ja seetõttu ta raha tagasi ei soovi.

Mitmed neist 180 inimesest on saanud hiljemgi politsei käest liikluseeskirjade rikkumise eest karistada. Ehkki põhimõtteliselt oleks neil nüüd õigus nõuda korduva rikkumise eest saadud karistuse kergendamist, on see õiguslikult võimatu protseduur.

Esiteks on liikluskaristuse vaidlustamiseks aega vaid 15 päeva pärast selle määramist. Teiseks pole seaduses kirjas, et korduv liiklusrikkumine toob automaatselt kaasa raskema karistuse. Kui karistusotsuses pole kirjas, et arvestatud on hiljutist varasemat rikkumist, siis on selle erandkorras vaidlustamine sisuliselt võimatu.

Skandaali võtmefiguur, oma alluvail taatlemata mõõdikutega tööd teha käskinud Ida prefektuuri liiklustalituse juht Alvar Ottokar vaidleb samas vastu otsusele viia ta karistuseks sunniviisiliselt tööle arestimajja.

Ottokar esitas politsei juhtkonnale vastuväited, miks ei lasu süü juhtunu eest ainult temal. Praeguse otsuse järgi peaks Ottokari viimane tööpäev Ida prefektuuri liiklustalituse juhina olema 7. detsembril.

Eile võttis juhtunu eest vastutuse ka Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste. Politsei juhtkond paneb talle süüks juhtumi lahendamiseks antud korralduste mittetäitmist. Eelmisel nädalal skandaali tõttu siseministeeriumi teeneteristist loobunud Tammiste teatas, et ei pea võimalikuks jätkata büroo juhina. Tammiste on üks kandidaate Ottokarist vabaks jäävale liiklustalituse juhi kohale.

Varem ametist lahkunud Ida prefektist Aldis Alusest sai nädalavahetusel aga nõunik politsei- ja piirivalveameti administratsiooni finantsbüroo juhtimisarvestuse talituses. Sisuliselt täitis see käik Aluse soovi naasta tööle kodu lähedale Tallinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles