VEB fondi miljonivõitlus võib jätkuda eurokohtus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Indrek Leppik.
Advokaat Indrek Leppik. Foto: Peeter Langovits.

Täna riigikohtus kaotanud VEB fondi sertifkaadiomanikud võivad jätkata võitlust sadade miljonite kroonide nimel Euroopa Inimõiguste Kohtus.

«Riigikohtu otsus on esialgse hinnangu kohaselt paraku sertifikaadiomanike jaoks Eestis lõplik ja seda peab aktsepteerima. Minu soovitus klientidele on jätkata selle vaidlusega Euroopa Inimõiguste Kohtus,» ütles Postimehele sertifikaadiomanike advokaat Indrek Leppik Postimehele.

«Riigikohtunikud, kes kirjutasid selle otsuse osas eriarvamuse, on samuti juhtinud tähelepanu selle otsuse tõsistele kitsaskohtadele,» viitas ta.

Leppiku sõnul häirib tänase Riigikohtu otsuse õiguslikule põhjenduste osas, et kahjuks ei ole otsuses vastatud paljudele asja lahendamise seisukohalt kaalu omavatele kaebajate põhiseisukohtadele.

«Tõime esile VEB fondi likvideerija dokumenteeritu, et Eesti Panga aktiivse sekkumise kaudu on Venemaalt hämaratel asjaoludel kätte saadud üle poole miljardi krooni, mis oleks pidanud võrdse kohtlemise puhul olema kompenseerimisel arvestatud. Otsuses analüüs puudub,» tõi Leppik näite.

«Tõime välja, et riigikogu otsus ei ole kooskõlas Tallinna ringkonnakohtu 22.10 2010 jõustunud otsuse järeldusega, et riik vastutab, kui ta sekkub eraõiguslikesse suhetesse, ja ei vabane vastutusest üksnes edutu VEB fondi loomisega. Otsuses analüüs puudub,» rääkis Leppik.

Samuti lähevad tema sõnul nüüd omavahel vastuollu kaks Eesti siseriiklikku kohtuotsust, mis on advokaadi hinnangul lubamatu.

«Riigikogu otsuses ei ole arvestatud asjaoluga, et VEB fondi sertifikaate on riigi poolt ostetud nominaalväärtusele vastavate riigi võlakirjade eest, millelt omakorda on tasutud 10-protsendilist intressi, mis tõi kaasa lõpptulemusena ebavõrdse kohtlemise. Analüüs puudub,» kirjeldas Leppik. «Kahjuks võiks seda loetelu veelgi jätkata.»

Juba kaheksa aastat skandaalsest VEB fondist sadu miljoneid kroone kohtu kaudu välja nõutada üritanud sertifikaadiomanikud jäid täna pika ninaga, sest Riigikohus luges neid pahandanud kevadise parlamendi otsuse seaduspäraseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles