Erakordne kink: psühhiaater sai patsiendi korteri

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähe tänav Tartus Karlova linnaosas.
Tähe tänav Tartus Karlova linnaosas. Foto: Margus Ansu

Tänane ETV saade «Pealtnägija» räägib loo sellest, kuidas väidetavalt pettis psühhiaater vaimupuudega mehelt välja tema korteri.


Sulev on vaimupuude ja viinaveaga mees, kes kaotas viimase 14 kuu jooksul nii oma vanema venna kui ema. Aastavahetusest saati elab 43-aastane mees üksi Tartu Karlova linnajaos, pehmelt öelda päevinäinud majas.

Korter aadressil Tähe tänav 47 kuulub aga juba aasta aega Sulevi raviarstile, psühhiaater Lille Uibole ja tema abikaasa Richard Kõllole, kes vastutasuks korteri eest kohustusid selle elanikku ülal pidama.

Sulevi õe arvates peteti see Sulevilt ilusa jutuga välja. «Ta ei saa siiani aru, et see korter tegelikult ei kuulu temale, et tal on ainult elamise võimalus seal,» räägib Sulevi õde Piret Rips.

«Praegusel juhul tekib küsimus, kas mitte ei ole tegu ametiseisundi kuritarvitamisega,» kahtlustab Pille Ilves, kelle juhitav Patsientide Esindusühing saatis juhtumi kohta kaebuse nii tervishoiuametile kui Arstide liidu eetikakomiteele ning kavatseb anda asja prokuratuuri.

Isegi kui tehing pole kriminaalne, on sugulaste meelest tegu jämeda arstieetika rikkumisega. Nende kahtlusi süvendab, et lugupeetud tohter Uibo on sissetulekuid arvestades kinnisvara poolest jõukas inimene.

Et asi üldse ilmsiks tuli oli juhus - täpsemini tõi selle päevavalgele surm. Ligi 10 aastat elas kahetoalises ahiküttega korteris Linda Rips koos kahe täiskasvanud kuid vaimupuudega pojaga. 2008. aasta jaanuaris hukkus esmalt õnnetuses vanem poeg Jaak, seejärel ütles detsembris üles 75-aastase lese enda süda. Sulev jäi korterisse üksi.

Sulevi õe elukaaslase arvates saab Sulev igapäevase eluga kindlasti hakkama, aga ta on võib-olla ellusuhtumiselt natuke naiivne ning väga kergesti mõjutatav.

Kui sugulased pärast ema surma pabereid uurisid, tuli kinnistusregistrist ootamatult lagedale aasta varem sõlmitud «ülalpidamise ja isikliku kasutusõiguse leping», millega Linda ja Sulev andsid korteri Lille Uibole ja tolle abikaasale selle eest, et nood hakkavad ema ja poja ülalpidajaks.

Mitte ainult polnud ülalpidajate nimed algul sugulastele võõrad, vaid ka kokkuleppe sisu tekitas küsimusi.

Pille Ilves rääkis, et sellist lepingut näevad nad oma praktikas esimest korda. «Varem on selliseid kinkelepinguid olnud küll ja küll, kus inimesed sõna otseses mõttes niisuguse viinapudeli ja kommikoti eest oma kinnisvara teistele kirjutasid. Niisugust ülalpidaja ja ülalpeetava lepingut meie näeme esimest korda.»

«Esialgu tundus, et see on väga positiivne Sulev Ripsile - teda peetakse üleval, talle tuuakse puud sisse, teda aidatakse isegi võimalusel toas liikuda - igatepidi nagu korralik leping,» rääkis Piret Ripsi elukaaslane Andres Hellenurme. «Aga see leping annab võimaluse inimene paigutada hooldekodusse ja sisuliselt läheb mängu ikkagi see sama vana skeem, millega inimesi paljaks varastati.»

Hellenurme sõnul ei olnud Sulev lepingut sisuliselt näinudki. «Ta küll kirjutas sellele alla, aga tal ei olnud sellest mingisugust ettekujutust.»

Pille Ilves ütles, et see on väga tore, et Sulev väidab, et on õnnelik ja praeguse olukorraga rahul, kuid muretseb, et kauaks see nii jääb. «Me väga loodame, et äkki see ikkagi lõpeb hästi Sulevi jaoks, aga oht on, et ta võib lõppeda ka halvasti ja väga halvasti.»

Veidra loo teeb veel veidramaks doktor Uibo reaktsioon. Näiteks «Pealtnägija» küsimusele, kas patsiendilt kingituse vastu võtmine oli eetiline, vastab tohter kirjalikult ühe lausega: Linda Rips ei olnud minu patsient.

Pille Ilves ütles selle kohta aga, et see on vaid juriidiline keerutamine. «Teine allakirjutanu on ju Linda poeg, kes oli otsene pärija ja see poeg oli tema patsient.»

Aga Uibo keerab veel vinti peale. Selle asemel et asja selgitada, teatab Tartus, Kivi tänaval erapraksist pidav arst, et Sulevi sugulaste käitumine on väljapressimine ja asja käsitlemine ajakirjanduses avalik laim, mis võib kaasa tuua politsei- ja kohtuasja. Tema keeldumine on kõigutamatu.

Pärast pikki läbirääkimisi saadab arst esinema oma abikaasa Richard Kõllo. Ta ootab Tähe tänava korteris koos korralikult kammitud ja riietatud peategelasega. Kogu jutt Suleviga käib ülalpidaja valvsa silma all.

Richard Kõllo jutt pöörab loo pea-peale. Mehe sõnul on korteritehingu ühendav lüli hoopis tema mitte arstist abikaasa. «Mina olen see, kes on ta siia sisse toonud. Kui mina ei oleks, Linda Ripsilt seda kinnistut endale tahtnud... mitte tahtnud, vaid ütleme, et vormistada lasknud, ei oleks ka teda siin. Ei oleks ka seda probleemi ega asju, aga võib-olla oleks Sulev Rips praegu kodutu.»

Pikk lugu lühidalt kokku võttes on järgmine. Sul ja Riks - nagu nad teineteist kutsuvad - on vanad sõbrad ja viimane aitas aastaid trööstitus seisus elanud memme, kelle pojad alkoholi jõid ning kelle lapsemeelsust joomakaaslased kuritarvitasid. Laomehena töötav Richard tõi majja asju ja aitas remontida. Sulev jällegi abistas teda juhutöödel.

Usaldus tuli aastatega ning ühel heal päeval pakkus Sulevi ema ise, et kirjutab kogu kupatuse mitte poja vaid sõbra nimele. Poeg Sulevi väitel ei tahtnud ta korterit oma nimele, sest kartis, et võib selle maha juua.

Kõlli ei pelga, et on nüüd elu lõpuni võtnud sellise taaga enda kaela. «See on, nagu ütleme, et üks laps oleks peres juures.»

Väide, et pere hülgas ema ja pojad ning võõrad hoolitseid nende eest, on ligimestele šokeeriv. Sulevi õde Piret küsis, et kui Lille Uibo arvas, et tema arvates ei saa tema vend ja ema hakkama ise, siis miks ta ei pöördunud sotsiaaltöötajate poole või ei võtnud temaga või teiste sugulastega ühendust? «Et see on kummaline, et ta ise hakkas hooldajaks.»

Sugulaste skepsist süvendab fakt, et doktor Uibo nimel on Tartus ja Põlvamaal kokku viis korterit, maja ja maatükki. Kõlli kinnitab, et kõik, mis on soetatud, on soetatud ausal teel.

Et üks osapool pingutab tõsiselt üle, näitab, mis juhtus sel ühel ja ainsal korral, kui vastasleerid silmast-silma kohtusid. Trehvamispaigaks valiti Tartu Lõunaeskuse hiina söögikoht. Hellenurme meenutas, kuidas Lille istus laua taga kolm minutit ning siis kõndis minema.

Ehkki Lille Uibo viibis kohtumisel kõige rohkem viis minutit, kirjutas ta politseile avalduse, kus süüdistas Sulevi õde ja õemeest salajases jälitustegevuses, ähvardamises ja väljapressimises.

«Ei, ma ei ähvardanud, ma tegin lihtsalt ettepaneku, et kirjutada see venna nimele tagasi,» selgitas Piret. «Et isegi mitte minu nimele, sellepärast, et mind isiklikult see korter ei huvita.»

Politsei ei näinud põhjust kriminaalasja algatada. Kui see on aus mäng, miks tegi arst sellise totra avalduse, küsivad sugulased. Nende arvates on vend sisuliselt arsti käes pantvangis.

Doktor ja tema abikaasa raiuvad, et aitavad Sulevit heast südamest ja ilma tagamõteteta. Nende sõnul on süüdistusi pilduvad Sulevi sugulased ise ahned väljapressijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles