Tarandit tabasid ootamatult bürokraatiasüüdistused

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ideest luua ELi kliimajulgeoleku erisaadiku koht tuli juba Indrek Tarandi raporti «Ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika roll kliimast tingitud kriiside ja loodusõnnetuste korral» eelkonsultatsioonide ajal nii suur tüli, et täna arutlusele minevas versioonis deklareerib ta vaid toetust ÜRO kliimajulgeoleku erisaadiku koha rajamisele.

Põhjendades, miks ta ELi erisaadiku kohta soovitas, tõi Tarand võrdluse inimõiguste erisaadiku rolliga. «Mees on kohal, hakkab seda teemat hoidma, talle tekitatakse administratiivne võimekus ja see aspekt jõuab igasse dokumenti sisse,» selgitas ta.

Vastasseisu kohtas Tarand ka ideele, et EL koostaks loetelu probleemidest, mida tuleb lahendada kohtades nagu Aafrika, Himaalaja mäestik ja Tiibeti kiltmaa, eriti just seoses võimalike konfliktidega vee pärast. Nimekirja kõrvale peaks tema soovituse järgi olema lisatud ka põhjus, miks need piirkonnad seal on, ja selgitus, mida soovitab EL kriisi ennetamiseks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles