Eesti ja Soome käivad riigikaitse arendamisel sama teed

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Väli.
Neeme Väli. Foto: Küllike Rooväli

Eesti ja Soome lähevad riigikaitse arendamisel sama teed,“ ütles kaitseväe peastaabi ülem kolonel Neeme Väli.

Kolonel Neeme Väli sai täna Helsingis oma Soome ametivennalt kindralleitnant Ari Puheloiselt ülevaate Soome kaitseväe arnguplaanidest ning kogemustest kaitseväe uue ülesehituse rakendamisel, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

„Soome kaitseväe uutele struktuuridele ülemineku ja pikakaajalise planeerimise alased kogemused ning õppetunnid on meie jaoks olulised. Väli sõnul oli kaitseväe
korralduse seaduse rakendamine selle aasta alguses osa kaitseväe reorganiseerimisest.

Kolonel Väli andis Soome kolleegidele ülevaate Eesti kaitseväe arengukavast 2018.
aastani.

Peastaapide ülemad vahetasid informatsiooni välisoperatsioonidelt saadud kogemustest– nii Eesti kui Soome kaitseväelased on operatsioonidel Afganistanis ja Kosovos ning kuuluvad Euroopa Liidu Põhjala Lahingugruppi.

Kindralleitnant Puheloinen ja kolonel Väli arutasid Eesti ohvitseride koolitusküsimusi Soome sõjakoolides, Eesti kaitseväelaste Soomes doktorikraadi omandamise võimalusi ja Soome ohvitseride osalust Balti Kaitsekolledžis nii õppejõudude kui õppuritena.

Samuti käsitlesid peastaapide ülemad Soomest saadud varustusega seonduvat. Eesti on hankinud Soomest soomukid Pasi ja 122mm haubitsad.

Pärastlõunal andis kolonel Väli Eesti saatkonnas Helsingis üle Kaitseväe eriteenete
risti Soome kaitseväe erukolonelleitnant Jouko Lahtenperäle, kes vastutas aastatel
1996-2002 Soome-Eesti kaitseväe ühisprojektis personaliküsimuste eest. Pärast
ühisprojekti lõppemist jätkas erukolonelleitnant tööd kahe riigi reservohvitseride
vaheliste kontaktide tihendamise nimel.

Traditsiooniliselt kohtuvad peastaapide ülemad vähemalt kord aastas. Kindralleitnant Puheloinen külastas Eestit 2008. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles