Ojasalu: paralleelprotseduuri tekitamisega võetakse poliitikutelt võim

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu
Ardo Ojasalu Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul tuleks poliitikutel aru saada, et otsuste langetamiseks paralleelprotseduuri tekitamisega võetakse neilt võim.

Ojasalu ütles pärast poliitikute, vabakonna esindajate ja ekspertide tänast ümarlauakohtumist Postimehele, et kui uute ettepanekute seadustamiseks tekib paralleelne protseduur, siis see tähendab, et poliitikute istumine Toompea saalis kaotab mõtte.

«Nad peaksid kiiresti endale aru andma, et paralleelparlamendi või paralleelprotseduuri tekitamine on sõna otseses mõttes neilt võimu äravõtmine. Kui nad tahavad oma legitiimset ja rahva poolt saadud mandaati õigustada ja oma tööd teha, siis nad peavad ise oluliselt laiemalt selles diskussioonis osalema, mitte lihtsalt ütlema, et meil on saadud mandaat ja selle mandaadi alusel me võime teha mida iganes,» rääkis Ojasalu.

Tema sõnul kohustabki just nende mandaat poliitikuid diskussiooni aktiivselt eest vedama ja läbi viima ning selle alusel ka otsuseid tegema. Kui poliitilise konsensuse all peetakse silmas vaid seda, mida toetavad neli parlamendiparteid, tekib tema sõnul küsimus, milleks on 101-liikmelist parlamenti üldse vaja. «Siis võiks olla neli erakonnajuhti või peasekretäri, kes tulevad kokku ja lahendavad kõiki küsimusi «poliitilise konsensusega»,» lausus ta ja rõhutas, et vaja on arvamuste diskussiooni ning see peaks toimuma eelkõige parlamendis.

Ojasalu avaldas arvamust, et praegu on poliitikud läinud «natuke ignorantseks», leides, et olemas on ainult Toompea agenda, millega tegeletakse. «Seda on väga tõsiselt tunda. Ma olen igapäevaselt üldse mitte poliitikaga seotud inimene, aga kui ma lähen Toompeale mõnda teemat käsitlema, mõnest probleemist rääkima, siis ma saan aru, et ma olen teise maailma sattunud. Ma ei suuda inimestele selgeks teha, et see on kellelegi oluline või et sellest on vaja mingid järeldused teha,» lausus ta.

Tema sõnul ongi põhiprobleem selles, et poliitikutel on tekkinud täiesti oma agenda, mille ajamine on jäänud puudulikuks ja millega inimesed pole enam rahul. «Minu meelest on selles osas vaja väga selgelt vaja mingit muudatust,» ütles Ojasalu ning lisas, et presidendi kokku kutsutud ümarlaud võiks selle sõnumi poliitikutele kohale viia, mis omakorda looks eelduse, et toimuksid muudatused poliitilises kultuuris.

Kadriorus täna toimunud arutelul poliitikute ja kodanike vahelise usaldamatuse ja lõhe likvideerimiseks otsustati, et ettepanekuid hakatakse rahvalt koguma internetipõhiselt, nende analüüsi ja sõelumist hakkab korraldama Eesti Koostöö Kogu ning see toimub presidendi egiidi all, kartmata teema sumbumist. Vastavad eelnõud peaksid riigikokku jõudma tuleva aasta 31. märtsiks ja seadusteks saama enne jaanipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles