Prill-laud on üks kodu puhtamaid kohti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ameerika Ühendriikide teadlaste sõnul on WC prill-laud teenimatult pälvinud kodu räpaseima koha maine, sest elamistes on sadu ja tuhandeid kordi mustemaid asju. Ent kas keegi nõustuks hakkima köögivilju WC-poti peal? Ilmselt mitte. Võib-olla peaksime järele mõtlema, kirjutas BBC.

Arizona ülikooli mikrobioloogiaprofessor Chuck Gerba uurib, kuidas haigused keskkonnas edasi levivad. Tema töö tähendab kodus erinevatele esemetele bakterite peale tupsutamist ja hiljem mõõtmist, kuidas need edasi kandusid. Eraldi pöörab mees tähelepanu roojamise teel levivatele bakteritele, nagu kolibakter ja stafülokokk ehk liikumisvõimetu kerakujuline bakter.

Gerba tuvastas, et keskmiselt asetseb tualettpoti prill-laual kuue ja poole ruutsentimeetri kohta 50 bakterit. «Mikroorganismide arvestuses on prill-laud üks puhtamaid kohti, vaid mõnes paigas on vähem pisikuid,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles