Ott Lumi: daamid ja härrad, me räägime võimust

Ott Lumi
, TLÜ avaliku poliitika lektor, suhtekorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Unustame korraks marsid ja piketid ja räägime asjast – tegelikult on ju käimas debatt võimust, kirjutab Ott Lumi.

Aasta lõpuni on veel üle kuu aja, aga minu meelest pidasid Eesti avaliku diskursuse seisukohalt vast tänavu kõige olulisema dialoogi Rein Raud ja Mihhail Lotman. Kusjuures selle debati märkimisväärseim osa ei avaldunud ei Raua loos «Back in the USSR», ei «Harta 12» tekstis, vaid just nimelt Raua vastuses Lotmanile pärast seda, kui Lotman oli põhjendanud, miks ta ei tahtnud hartale allkirja anda.

Kui Lotman kirjutas, et harta autorid manipuleerivad avalikkusega ja sillutavad teed riigikokku, siis ilmselgelt ei mõelnud Lotman seda, et Raud või teised hartalased sõna otseses mõttes kavatsevad võimuvõitluses osalema hakata. Tundes veidi Lotmani, võib tõsikindlalt väita, et selline mõte ei oleks mihhaililik, aga ka Raud tunneb Lotmanit hästi. Raud vastas Lotmanile teadupärast nii (tsitaat online-­meediast): «Erinevalt Lotmanist pole tema kunagi riigikokku kandideerinud ja ei kavatsegi seda teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles